Jyvänen aika!

HUIKOO

Myyr Yorkin Michelinit ovat rehtejä, Kaivokselassa kasvaneita, raavaita miehiä, jotka arvostavat riittävän suuria annoksia, mutta myös hyvää makua ja asiallista palvelua. Miehet liikkuvat välillä yksin, usein kaksin tai kolmin, joskus jopa perheen kanssa.

MYÖHÄINEN päivällinen houkuttelee Michelinejä. Kello käy kahdeksaa viikonloppuna ja mieli tekisi Oikeaa RuokaaTM. Min- ne mennä?

Vaihtoehtoja ei ole montaa, mutta valikoimme niistä Martinlaakson Jyväsen. Kevyesti kylmää, onko paikka täynnä rähinää, vai mikä sieltä tulee. Eivät Michelinit ole sokerista tehtyjä, mutta ruokarauha se olla pitää.

Ja mitä vielä: vaikka porukkaa on reilusti, meno on sopivan rauhallista niin baarin kuin syömälänkin puolella. Tarkkasilmäinen olutmestari Antero huomaa heti sisääntullessa jouluolutmainokset. Olutlista on otettava syyniin!

Ravintolasalissa on vain muutama pöytä jäljellä, mutta ihmiset maastoutuvat tilaan hyvin. Musiikki ja puheensorina on jatkuvaa, mutta sopivan rauhallista ja tarjoaa hyvän äänimaiseman syöminkiin.

RUOKALISTA on selkeän ravintolamainen ja sopusuhtainen. Anteron silmiin lista vaikuttaa alkuun aika tavanomaiselta, mutta erikoisuuksiakin löytyy, kuten kukkakaliwingsit.

Antero ottaa alkuruoaksi saaristolaisleipäset (7,10 €), joissa on toisessa lohta, toisessa silliä. Sakari taistelee illan viileyttä vastaan savuporokeitolla (7,30 €). Leipäset ovat maultaan onnistuneita ja ovat juuri sellaisia kuin voisi olettaa, mutta annos voisi olla aavistuksen reilumpi ison miehen alkupalaksi. Porokeitto on sopivan kokoinen ja maukas. Lisukkeena tarjoiltu rieska on kuivaa ja kovaa, mutta pehmenee keittoon kastettaessa ja tuo hyvin suutuntumaa.

Antero arpoo vegewingsien ja hallou- mibroilerin välillä ja päätyy jälkimmäiseen (18 €). Sakari on joko rahoissaan tai bear- naise-kastikkeen pauloissa ja ottaa menun kalleimman vaihtoehdon: Bearnaisepihvin (28,20 €).

ANTERON annoksen tullessa pöytään huomio keskittyy ensimmäisenä hyvään tuoksuun, josta nenään luikertelevat vahvimmin paistettu broccolini ja röstiperuna. Ne myös varastavat shown ystävänsä vuohenjuusto-punajuurikastikkeen kanssa. Makua voi muutella hyvin sen mukaan, mitä haarukkaan yhdistelee. Tosin halloumi tuntuu antavan annokselle lähinnä nimensä, mutta ei siinä mitään – hyvä nimi ja hyvä annos.

SAKARIN Bearnaisepihvissä ollaan perusasioiden äärellä: pihvi, kastike, röstiperuna ja somisteet. Huonoa suoritusta ei peittäisi mikään. Ravintola kuitenkin onnistuu: hattu päästä, hyvää on! Yksinkertainen on kaunista, kun sen tekee oikein.

Positiivisen erikoismaininnan saa röstiperuna, joka on molempien annosten lisukkeena oivallista. Ranskalaiset ovat toki hyviä, mutta vähän nähtyjä ja niiden laatu heittelee, lötköistä bataattiranskalaisista puhumattakaan. Michelineistä onkin mukava nähdä jotain poikkeavaa. Näin hyvin tehtynä se kohottaa koko annoksen arvokkuutta ja ylevöittää ympäristöäänkin.

TALON OMA OLUTLISTA on jo itsessään varsin kattava, mutta jouluolutlistan stoutit ja portterit kiinnostavat myös. Antero valitsee ruokajuomaksi What The Duckin (8,20 €), joka on vahva portteri. Olut tilataan alkupalojen seuraksi, mutta siitä riittää vielä jälkiruoaksikin. Sakarin lonkero sen sijaan ei riitä, joten hän tilaa Talon ritarit (7,70 €). Annos on ihan hyvä, mutta erinomaisen pääruoan jälkeen jää kaipaamaan jotain vaikuttavampaa.

PALVELU on kauttaaltaan sellaista kuin hyvässä ravintolassa kuuluukin olla. Tarjoilija on välitön ja asiat sujuvat jouhevasti. Ruokien välissä on sopiva tauko, mutta odotella ei liiemmin tarvitse. Ravintola on iso, viihtyisä ja mukavan hämärä. Lasten leikkipaikkakin löytyy. Ainoa, mutta isohko miinus on kauppakeskuksen kanssa jaettu vessa, joka on kauniisti sanoen hieman räjähtänyt.

HUOMIONARVOISENA SEIKKANA mainittakoon, että paikka kuuluu S-ryhmään, mikä saattaa joillain kotikonossööreillä nostaa karvat pystyyn. Meille on kuitenkin tärkeintä ruoan ja paikan laatu, joissa molemmissa Jyvänen lunastaa. Rento olohuonetunnelma yhdistyy verrattomaan ruokaan. Se nyökkää länsieurooppalaisen keittiön kautta kaltaisilleen, ei maaseutujen nahistuneille raastepöytäserkuilleen, vaan jopa ulkomaille asti, tarjoten mutkattoman tasokkaan ravintolaelämyksen.

Anteroakin lohduttaa, että mieleen kaihertamaan jääneet kukkakaaliwingsit voi käydä nauttimassa vaikkapa seuraavan eri- koisoluiden erän kanssa.

Gastropub Jyvänen Kivivuorentie 4, Martinlaakso

RUOKA 4 palloa

PALVELU 4 1/2 palloa

VIIHTYISYYS (PL. YHTEISVESSA) 4 1/2 palloa