Myyrmäen REKO-ringissä voi ostaa luomu- ja lähiruokaa suoraan tuottajalta

REKO-LÄHIRUOKARENKAAT (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) ovat levinneet ympäri Suomea. Tänä päivänä REKO-renkaita on yli 180 kappaletta ja jäseniä niissä on jo joidenkin arvioiden mukaan yli 80 000. Kyse ei ole pelkästä ilmiöstä vaan toimintamuodosta, joka on tullut jäädäkseen ja joka tarjoaa mahdollisuuden ostaa kotimaisia tuotteita suoraan tuottajalta, ilman välikäsiä. Ruokaa pellolta pöytään – juuri niin kuin monet kuluttajat tänä päivänä haaveilevat.

 REKO-lähiruokarenkaiden idean Suomeen toi pedersöreläinen Thomas Snellman. Ajatuksen tähän hän sai vieraillessaan Ranskassa lokakuussa 2012, jossa hän havaitsi jotain mielenkiintoista: Ranskassa tuottajat sopivat saapuvansa samaan paikkaan tiettynä ajankohtana ja jakelu kesti tunnin verran. Snellman piti järjestelmää mainiona ja lähti kehittämään Suomeen jotain samankaltaista. Syntyi REKO.

Lähiruokaostoksilla Myyrmäessä

MYYRMÄEN Colosseumin parkkipaikalla, keväisessä koleudessa, on odottava tunnelma. Ensin on hiljaista ja sitten paikalle rymisee autojen karavaani. Ensimmäisenä paikalle kaartava auto pysähtyy ja takaluukku aukeaa. Tavarat nostetaan esille ensimmäisen asiakkaan ollessa jo paikalla. Vanhoja tuttuja.

 TARJA KANKAANSIVU, Salon Jusalasta, omistaa ylämaan karjaa ja myy lihatuotteita ja makkaroita. Ostaja, HANNA KOIVULA, omien sanojensa mukaan jo kanta-asiakas, on hakemassa kesän ensimmäisiin grillijuhliin sopivat herkut.

 “Pientuottajalle, kuten minulle, tämä REKO-lähiruokarengas toiminta on joustava tapa toimia. Olen mukana useammassa renkaassa. Tämä on kätevää, sillä volyymimme ei riitä isojen kauppaketjujen tarpeisiin. Tämä on hyvä ja kevyt tapa toimia ja samalla myös tavata asiakkaita”, Kankaansivu kertoo.

 “Ostajana pidän tärkeänä sitä, että tiedän, mistä tuotteet tulevat ja tiedän myös tuotteiden hyvän laadun. Lähi- ja luomuruoka on ihan eettinenkin valinta ja joka kerta on homma toiminut hienosti”, Hanna Koivula vakuuttaa.

 TIMO PAAKKUNAINEN Askolasta, myy hunajaa. Herkkuja ovat tulleet ostamaan TUULIKKI ja ERIK SUNDBERG. He ovat myös vakioasiakkaita.

 “Ollaan oltu mukana ihan alusta, siis syksystä 2017, jolloin tämä lähiruokarinki alkoi. On käyty aina kahden viikon välein ostamassa täältä hunajat”, Erik Sundberg kertoo.

 “Meille tuottajille tämä on historiallinen tapa toimia. Maalta on aina tuotu elintarvikkeita ja maan antimia kaupunkiin. Tämä on nyt tämän vanhan yhteyden moderni versio”, Timo Paakkunainen pohtii.

 Rinki lisää hänen mielestään myös ymmärrystä siitä, miten aitoa lähiruokaa tuotetaan ja lisää samalla myös tuottajien arvostusta.

 PETER VAN DER HOEK on tietyllä tavalla REKO-toiminnan takuumies. Kuuleman mukaan ilman luomukananmunien myyntiä ei synny toimivaa REKO-rinkiä.

 “Luomumunien kysyntä kasvaa koko ajan ja vähän aina pitää varata ekstraa, sillä monet, jotka eivät ole ennakolta tilanneet, tulevat, munakuorman nähdessään kysymään, että vieläkö liikenisi myyntiin muutama muna. Ja niitähän löytyy”, van der Hoek vakuuttaa.

 MIKKI ANTTILALLA ja LAURI EROSELLA on aikamoiset kantamukset mukanaan.

 “Ollaan jo kanta-asiakkaita ja vakiotilaajia. Täältä löytyy leivonnaisia, makkaraa ja kaikkea muutakin. Vaimo hoitaa tilaukset ja ollaan tässä noutomiehinä”, kertoo Mikki.

 Laurille kokemus on uusi ja hän on mukana auttamassa vanhaa konkaria Mikkiä tavaroiden noudossa.

“Kantomiehenä mukana, jännää touhua ja aika säpinää täällä”, hän naurahtaa

Miten mukaan Myyrmäen REKO-lähiruokarinkiin?

Tähän vastaa ELLI AVONIUS, Myyrmäen REKOn perustaja ja Facebook-sivuston ylläpitäjä.

 Hän on ollut mukana jo aiemmin toimineissa ruokapiireissä, joissa toiminnan perusajatus oli myös lähi- ja luomuruoan hankkiminen suoraan tuottajilta. Se oli raskas järjestelmä niin asiakkaille kuin tuottajille. “Se systeemi vaati niin paljon työtä”, hän muistelee.

 “Myyrmäessä toiminta lähti liikkeelle ihan kysynnästä. Oli kuultu, että vastaavaa toimintaa on muualla Vantaalla ja kun tiedettiin, että olin ollut aiemmin perustamassa näitä renkaita, niin kysyttiin, “Miksi ei Myyrmäessä?”. Niin miksi ei. Tartuin asiaan, kun tämä REKO on vaivaton perustaa ja siitä se viime syksynä lähti. Tällä hetkellä Myyrmäen Rekossa, eli Facebook-ryhmässä on lähes 1000 jäsentä.

 Nämä lähiruokarenkaat on siis tarkoitettu lähialueen asukkaille, jotka haluavat ostaa paikallista ruokaa suoraan tuottajalta. Renkaat toimivat Facebookissa suljettuina ryhminä, kuten Myyrmäenkin ryhmä. Päästäkseen ryhmään vaaditaan ylläpitäjän hyväksyntä.

 Ryhmässä tuottajat ja ostajat sopivat tilauksista ja maksutavasta, minkä jälkeen osapuolet tapaavat kaupan- teon merkeissä sovittuna ajankohtana. Yleensä “toripäivä” on parin viikon välein. Myyrmäessä tuo paikka on Colosseumin parkkipaikka, Rajatorpantie 8.”

 “Toiminnassa ei ole kesätaukoa, päinvastoin, kesä on hyvin vilkas. Tarjolla onkin moni satokauden sesonkituotteita, kuten perunoita tai mansikoita.”