Louhelan asema herkistyy keväällä

MYYRMÄKI on Vantaan virallinen katutaidekaupunginosa. Betonin ankea harmaus murtuu jälleen hieman kesäkuussa, kun Louhelan aseman maalaus alkaa.

 Vantaan kaupunki on tilannut maalauksen Street Art Vantaa -ryhmältä.

 “Idea syntyi samaan aikaan kun Martinlaakson aseman maalauksesta päätettiin”, kertoo ryhmän taiteilija ESSI RUUSKANEN. "Näin saadaan asemista katutaiteellinen kokonaisuus, joka alkaa nyt oikeastaan jo Malminkartanosta."

 Kuudensadan neliön pinta-alaa maalaamaan on kutsuttu kymmenen taiteilijaa. Inspiraation lähteenä toimii VESA HAAPALAn runo Jokiyöt, joka löytyy osuvasti nimetystä Vantaa-runokokoelmasta. Kokoelma sai ilmestymisvuonnaan 2007 Kalevi Jäntin palkinnon.

 Louhelan aseman maalausjälki tulee olemaan klassisempaa ja kuvataiteellisempaa kuin esimerkiksi Martinlaaksossa, joka on ympäristönäkin rouheampi. Louhelan aseman lähellä on enemmän luontoa ja vieressä on myös Myyrmäen kirkko, mikä otetaan huomioon herkässä ja runollisessa tyylissä.

 Projektia kuratoiva Street Art Vantaa suunnittelee aseman teeman ja värimaailman sekä pyytää taiteilijoilta nähtäväksi luonnokset. Taiteilijoiden valinnan jälkeen Essi Ruuskanen ja JESSE PASANEN hiovat kokonaisuuden riittävän yhtenäiseksi luonnosten pohjalta.

 Projektin rahoittaa Vantaan kaupunki, joka ottaa myös tarvittaessa kantaa suunnitelmiin. “Aika vapaat kädet ollaan saatu”, Essi Ruuskanen kertoo. “Vantaa on ihan paras paikka tehdä katutaidetta. Kaupungin puolelta suhtautuminen on ollut todella positiivista.”

 Ihan ongelmatonta tekeminen ei kuitenkaan aina ole. “Katutaide tässä mittakaavassa on niin uusi juttu Suomessa, että yllätyksiä tulee esimerkiksi siinä, miten maalit reagoivat ja kestävät. Se on oppimista kaikille, myös kaupungin työntekijöille.”

 Ruuskanen hehkuttaa mielellään Vantaata maailmalla. “Katutaide on kuitenkin ruohonjuuritason toimintaa. Sen tukeminen on osoitus siitä, että Vantaalla arvostetaan kansalaistoimintaa.”

 Maalaustyöt alkavat torstaina 28.6.2018. Tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä, mutta todennäköisesti joku kymmenestä taiteilijasta on lähes aina paikalla.

ASEMAN AVAJAISET järjestetään 5.8.2018, jolloin paikalla on myös runoilija Vesa Haapala.