Vaskivuoren lukio evästää elämään

Vaskivuoren lukion ylioppilaat Riikka Salmensaari ja Pauli Vaara jättivät koulunsa haikein mielin.

PENKINPAINAJAISPÄIVÄN riemu ja uho vapaudesta on jo vaihtunut nostalgiaan.

 ”Kun pyöräilin äsken koulun ohi, tuntui oudolta ajatella, että en enää sinne tämän kesän jälkeen palaa”, Riikka kuvailee.

 Lukiovuosina Myyrmäenraittia tulee tallatuksi niin paljon, että siitä kehkeytyy oikea muistojen koulutie. Kaikki koulupäivän mittaan tarvittava on raitin tuntumassa. Nälkäkään ei pääse yllättämään.

”Myyrmannista löytyi välipalaa joka tarkoitukseen. Urheilutalon kahvilassakin tuli usein istuttua”, Pauli kertoo.

 Myös Urheilutalon kuntosali on lukiolaisille tuttu. Ja kun luokkatoverit vuorollaan täyttävät kahdeksantoista, askeleet suunnataan raittia pitkin Bar Café Lunaan. Liian urbaaniksi yltyvää elämää saattaa paeta hengailemaan Jokiuoman puistoon.

 Vantaanlaaksolaista Riikkaa ja vapaalalaista Paulia Vaskivuoren lukioon houkuttivat siellä opiskelleiden ystävien kertomukset ja lukion maine monien mahdollisuuksien kouluna.

 ”Olin nähnyt lähes kaikki Vaskiksen musikaalit ja näytelmät, ja koska olin jo pienestä pitäen opiskellut musiikkia, koulun opetustarjonta kiinnosti kovasti”, Pauli kertoo.

 Haastattelupäivänä Pauli Vaara pokkasi päättötodistuksen Vantaan musiikkiopistosta.

 ”Yhdentoista opiskeluvuoden aikana suoritin kaiken, mitä musiikkiopistossa voi suorittaa. Siltä osinkin oli aika siirtyä elämässä eteenpäin”.

 Paulin instrumentti on kitara, mutta hän myös laulaa ja näyttelee. Olemme nähneet hänet muun muassa Häräntappoaseen Alluna ja High School –musikaalin Ryan Evansina. Viimeisenä lukuvuonna Pauli suoritti lukion teatteridiplomin.

 Riikka Salmensaari soitti Vaskivuori Big Bandissa alttosaksofonia. Vaskikseen Riikka tuli Vantaan kansainvälisestä koulusta, ja sitä ennen hän kävi koulua pääosin ulkomailla.

 ”Lukiossa oikeastaan ensimmäisen kerran opiskelin suomen kielellä. Kyllähän se vähän aikaa tuntui hankalalta. Kaikki tarvittavat termit kun eivät heti olleet hallussa.”

 Kansainvälisyyttä Riikka sai kokea lukiossakin. Big Band -keikkailu vei eri puolelle Suomea mutta myös yli rajojen. Huhtikuussa bändi vieraili Saksan Kasselissa. Keväällä Riikka osallistui Pan European Exchange Pro- gramme (PEEP) -verkoston teatteriviikolle Ateenassa. Riikka ja Pauli kehuvat lähes yhteen ääneen Vaskivuoren lukiota.

 ”Tosi hyvä koulu. Olen saanut toteuttaa unelmiani”, Riikka huokaisee.

 Molemmat opiskelivat Vaskivuoren yleislukiossa. Muut linjat ovat musiikkilukio ja tanssilukio.

 ”Mahtavaa Vaskiksessa on, että siellä saa osallistua kaikkeen, linjajako ei rajoita, jos vain itse olet innostunut”, Pauli hehkuttaa.

Vaskivuorenlukio2
Vaskivuorenlukio1

 Kun Riikka ja Pauli tulivat lukioon, heidät pistettiin muiden keltanokkien kanssa kirjoittamaan itselleen kirje, jossa he kuvailivat, millaisia he koulun loputtua olisivat. Kirje annettiin takaisin opiskelijoille abikeväänä.

 ”Yllätys kirjettä lukiessani oli, että huomasin lukion antaneen lähes kaiken, mitä odotin sieltä saavani. Kasvoin aikuiseksi. Olin kaksi vuotta opiskelijakunnan hallituksessa. Se myös opetti paljon”, Riikka sanoo. Paulillekin oman kirjeen lukeminen oli elämys.

 ”Oho, olenpas minä muuttunut”, hän sanoo ajatelleensa ja täsmentää, että koulu on muuttanut häntä enemmän kuin hän aloittaessaan osasi kuvitellakaan. Myönteiseen suuntaan.

”Sain mahtavia ystäviä, opin suvaitsevaisuutta ja rohkeutta tehdä juuri niitä asioita, joita haluan tehdä”.
Jos opiskeluaikaan on osunut joku pettymys, ei se kovin musertava tainnut olla:

 ”Penkinpainajaisajelulla kyllä tuntui vähän kummalliselta, kun kadunvarsille ei kokoontunutkaan katselijoita. Tiesimmehän, että Helsingin keskustassa oli samaan aikaan aivan toisenlainen meininki”, Riikka myöntää, mutta hymyilee iloisesti myös tälle kokemukselle.

 Riikalla on kesäksi töitä Helsinki – Vantaan lentoaseman Duty Freessä. Opinnoissa hän haluaa pitää vuoden paussin. Tulevaisuudessa siintää kuva itsestä jossain kansainvälisessä tehtävässä.

 Paulin kesäkuviot ovat myös selvät. Jo keväällä hän haki yhteishaussa Suomen kaikkiin lääketieteellisiin tiedekuntiin. Jännittämistä riittää vielä pitkälle kesään. Heinäkuussa kutsuu Parolan panssariprikaati, ja ennen armeijaan astumistaan hän ehtii auttaa sukulaismiestä rakennushommissa.

 Haikeudesta huolimatta Riikka ja Pauli lähtevät luottavaisina maailmalle kokeilemaan koulusta saamiaan taitoja ja tietoja. Syksyllä Vaskivuoren lukion oven taas avaa ja Myyrmäenraittia kulkee yli kolmesataa uutta opiskelijaa, toiveineen ja unelmineen.

Tänä keväänä Vaskivuoren lukiosta valmistui 278 ja Martinlaakson lukiosta 126 ylioppilasta.