Pysyykö suutari lestissään?

Ostoskeskuksia pullistelevassa maailmassa on puhuttu paljon kivijalkakauppojen elinvoimaisuudesta ja mahdollisuuksista menestyä. Pikkuliikkeet voivat olla vaikeuksissa suurten puristuksessa, mutta aina löytyy myös menestyjiä. Yksi tällainen on Myyrmannissa sijaitseva Bargsin Suutarit & Bargsin Avaimet.

KUN LASKEUTUU kierreportaat alas Myyrmannin uumeniin, tuntuu ensin kuin olisi astunut saluunaan. Mutta sitten aistii nahan tuoksun ja tunnistaakin paikan vanhanajan käsityöverstaaksi, sillä liike on remontoitu tyyliltään 1900-luvun alun kuosiin.

 Tiskin takana on mies ja pyöreät rillit. Iloiset silmät pilkahtavat. Mies huikkaa tervehdyksen ja kysymyksen: ”Miten voisin palvella?” Kysyjä on suutarimestari PIETU VÄYRYNEN.

 Jo vastaanotto kertoo, mikä on yksi liikkeen menestysresepti.

 ”Hyvä palvelu ja asiakkaan huomioiminen on ihan meidän perusjuttu. Tämä yhdistettynä hyvään ammattitaitoon, siinä salaisuutemme”, Väyrynen paljastaa.

 Hän korostaa kädentaitojen lisäksi myös uuden teknologian merkitystä. ”Asiakkaat arvostavat laatua ja palvelua, mutta ovat myös kustannustietoisia ja erityisesti avainmarkkinoilla uusin teknologia mahdollistaa kohtuulliset hinnat.”

 Pietu Väyrynen on koulutukseltaan suutari, saamenkäsityön artesaani sekä metalliseppä, siis varsinainen moniosaaja. ”Voitin vuonna 1999 puukonteon Suomen mestaruuden”, hän mainitsee ohimennen.

MUTTA PALATAANPA yritykseen. Moni on varmasti pohtinut, mikä on historia nimen Bargs takana?

 ”Bargsin Suutarit on perustettu vuonna 1986 ja Herra Bargsin suutariliike tuntui tuolloin nimenä sellaiselta kuin suutariliikkeen nimen pitää olla. Nykyisin nimi on Bargsin Suutarit & Bargsin Avaimet”, kertoo Pietu.

 Yrityksen toiminta alkoi ensin Isomyyrissä ja kun Myyrmanni oli rakenteilla, firma teki ensimmäisenä liikkeenä vuokrasopimuksen uusista tiloista Puolimatkan kanssa. Myyrmanniin siirryttiin vuonna 1994.

 ”Olemme siis hyvin myyrmäkeläisiä”, Pietu naurahtaa.

 Hän itse on ollut liikkeen palveluksessa kuusi vuotta ja on myös yrityksen osaomistaja. Verstasta hän ei pyöritä yksin, vaan töissä on myös suutari KIMMO KUOSMANEN. Molemmat ovat ammattilaisia yli 30 vuoden kokemuksellaan.

 ASIAKKAAT KOOSTUVAT ihan tavallisista korkolapun vaihtajista avainten hankkijoihin. Uutena tärkeänä ryhmänä ovat erilaiset käsityöharrastajat.

 ”Kuuntelimme ihmisten toiveita ja paljon tuntui olevan kiinnostusta nahkamateriaaleihin. Työ on kätevämpää ja lopputulos parempi, kun on oikeat nahkatyövälineet. Siksi meiltä saa laadukkaiden materiaalien lisäksi myös suutarintyökaluja. Olemme myös pyrkineet opastamaan ja neuvomaan aina tarpeen mukaan.”

 Jotkut uusista asiakasryhmistä ovat hieman yllättäviäkin.

 ”Meillä on asiakkaana suuri joukko heppatyttöjä, jotka harrastavat keppihevosia. Monet heistä tekevät riimun ja suitset itse ja ovat siksi tulleet kyselemään neuvoja. Toki myös monet nahkatöiden harrastajat, kauempaakin, käyvät täällä.”

 Pietu on pohjoisen poika, joka tuli 6 vuotta sitten Myyrmäkeen Bargsille töihin. Hän kertoo viihtyneensä hyvin.

 ”Pohjoisessa asustelleena täytyy sanoa, että kun muutin tänne Myyrmäkeen, tuntui heti kuin olisi kotonaan. Ihmiset ottavat ‘junantuoman’ niin luontevasti vastaan. Lappilaisille täytyy olla ‘jonkun väärtti’, mutta tänne kelpaa ihan omana itsenään, vähän tällaisena kylähullunakin.”

 Hän uskoo myös tulevaisuuteen.

 ”Bargsin Suutarit on osa paikallista identiteettiä ja liike on aina toiminut täällä. Olemme saaneet hyviä pitkäaikaisia asiakkaita ja ystäviä. Ammattitaidolla, hyvällä palvelulla ja omalla ilmeellämme meillä on paikka osana paikallisia lähipalveluita”, uskoo suutari Pietu Väyrynen.