Oman auton ehdoilla

LEENA KALIN asuu kahden aikuisen arkea pohjois-Myyrmäessä. Perheellä on käytettävissään kaksi henkilöautoa.

Kalin tarvitsee omaa autoa erityisesti työn puolesta. Metsäneuvojana työskentelevä Kalin menee vähintään kerran viikossa maastoon, eikä sinne pääse julkisilla kulkuneuvoilla. Omassa autossa mukana kulkevat mittausvälineet ja muut varusteet varavaatteineen.

Kalin on tottunut kulkemaan henkilöautollaan myös töihin, aiemmin Nurmijärvelle, nyt Länsi-Pasilaan. Kalin pääsi mielestään aiemmin nykyiseen työpaikkaan helpommin myös julkisilla. ”Pasilan aseman remontti on tehnyt työmatkasta uuvuttavan ilman omaa autoa”, Kalin kertoo. Työpaikallaan Kalinilla on käytössä autohallipaikka.

OMAN AUTON KÄYTTÖ määrittelee myös Kalinin vapaa-ajan valintoja. Hän poikkeaa kotimatkalla Kaaren Prismassa ruokaostoksilla, koska se on iso ja tuttu. ”On mukavaa käydä kaupassa heti töiden jälkeen, että illasta jää sitten aikaa muulle”, Kalin sanoo. Hän pyrkii keskittämään kauppaostokset muutamaan kertaan viikossa, mutta suuntaa Kaareen helposti myös viikonloppuna. ”Tuntuu, että eteneminen Myyrmäen sisällä on hidasta liikennevalojen takia. Parkkipaikkojen määrä on myös vähentynyt.” Kaareen häntä houkuttelee silti erityisesti Prisma, eivät niinkään muut kaupan alan palvelut.

Oma auto on alla myös silloin, kun Kalin menee vapaa-ajalla metsään, tyttären koiran kanssa Luukin ulkoilualueelle tai sieneen ja marjaan. Lähimatkat kirjastoon ja kuntosalille hän kulkee kävellen, samoin pienet kauppareissut.

Kalinilla on eläkeikään vielä muutamia vuosia, mutta hän pitää mahdollisena sitä, että silloin perheen toisesta autosta voitaisiin luopua. ”Ollaan miehen kanssa sen verran hyvissä väleissä”, Kalin nauraa. Omaa autoa hän katsoo heidän kuitenkin tarvitsevan, esimerkiksi mökkimatkoille Kuusamoon, josta tuodaan etelään syksyisin myös saalista kalan ja marjojen muodossa. ”Ei sellaisia lentokoneessa kuljeteta.”

JULKISIA kulkuneuvoja Kalin käyttää harvakseltaan. Helsingin keskustaan hän ei ikinä lähde omalla autolla, mutta siellä ei myöskään tule kauheasti käytyä. Viimeksi hän on hyödyntänyt kehärataa kulkemalla lentokentälle ja sieltä takaisin.

Vaikka Kalin pärjäisi työssäkin vuokra-autolla, hän kokee että tarvittavan välineistön takia oma auto on kaikkein näppärin. ”Se olisi kauheaa tavararumbaa.” Kalin ei osaa myöskään kuvitella käyttävänsä yhteiskäyttöautoa. ”Olen ehkä jo liian vanha tai kaavoihini kangistunut”, Kalin pohtii. Oma auto on myös tuttu. ”Nytkin kun on huollon takia sijaisauto käytössä, huomaan sykkeiden nousevan. Outo auto lisää aina jännitystä, jopa miehen auto tuntuu vähän vieraalta. Omalla autolla kulkeminen on luontevinta.”

Kalinin perheellä on autolle yksi nimetty paikka, toinen on niin sanotulla kylmällä paikalla, mutta toistaiseksi he ovat aina saaneet autot omaan pihaan. ”Siellä se saattaa seistä parkissa jopa koko viikonlopun”, Kalin kertoo autostaan. ”Silti tuntuu mukavalta, kun se on siinä, käytettävissä, se vähän niin kuin kuuluu siihen kuvaan.”