Kulttuurikaveriksi pieni lapsi

ARTSIN näyttelytila Myyrmäkitalossa on mutkaton ja helposti lähestyttävä. Kynnyksiä ei ole, ei henkisiä eikä fyysisiä. Sisään saa kävellä suoraan, rahoja tai kortteja ei kysytä. Artsi tuntuu ehdottavan tulijalle heti sinunkauppoja, ja museoihin usein liitetyn kiusallisen pönötyksen voi oitis unohtaa.

 Jos tunnustautuu pikkuisen kyynisyyteen taipuvaiseksi ”kylttyyrin” massakuluttajaksi, Artsiin kannattaa ottaa kanssakatselijaksi lapsi. Taiteen henkilökohtaiseen kokemiseen ei välttämättä tarvita tietoja historiasta tai politiikasta tai mistään muustakaan galleriatilan ulkopuolisesta.

SUOMI 101 -NÄYTTELY vähän alle neljän ikäisen seurassa avasi aikuiset silmät näkemään esillepanon entisistä käynneistä poikkeavalla tavalla. Pieni seuralainen viihtyi pitkään. Käveli, tutki, kyseli ja pohti. Erityisen monta kertaa hän pysähtyi KALEVI HELVETIN, PERTTI KURIKAN kuvataiteilijaminän, valokuvan ääressä. Myös BARAN ÇAĞINLI No man’s land- veistosasetelma sodan hävittämästä kaupungista pohditutti häntä kovin. Kun aikuinen, itsekkäällä oikeudella, erehtyi kertomaan, mistä siinä on kysymys, lapsi mietti sitä ääneen ja kulki teoksen polkuja yhä uudelleen ja uudelleen. Lopulta hän tuli siihen tulokseen, että kyseessä on sittenkin rakennustyömaa.

KOTONA kulttuurikaveri tulkitsi kaikkea näkemäänsä vilkkaasti elehtien. ”Siellä oli sellainen herra, jonka takissa oli punaista. Sillä oli musta hattu ja valkoinen naama. Se viittoili minulle näin ja tuijotti näin.” Silmät pyöristyivät ja kasvoille levisi hurjistunut ilme. Pertti Kurikan alias Kalevi Helvetin kuva poiki elävän teatteriesityksen.

 Suomi 101 -näyttely Artsissa jatkuu 13.1.2019 saakka.

”Vantaan taidemuseo Artsi pitää huolta Vantaan mittavasta taidekokoelmasta. Osana toimintaansa Artsi erikoistuu graffitiin, katutaiteeseen ja performanssiin.

 Näyttelytoiminnan lisäksi Vantaan taidemuseon tehtävänä on vastata kaupungin taidekokoelmien ylläpidosta ja taidehankinnoista.”

(Lähde: Vantaan kaupunki)