Tuomo Ruutu neljättä kertaa alle 20-vuotiaiden MM-Kisoihin – tällä kertaa valmentajana

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailut pelataan vuoden vaihteessa Vancouverissa ja Victoriassa, Kanadassa. Pikkuleijonien valmennustiimiin kuuluu Louhelassa varttunut Tuomo Ruutu. Moninkertaisella arvokisamitalistilla on hyviä muistoja nuorten kisoista.

PELAAJAURALLAAN viimeksi Sveitsin Davosissa pelannut TUOMO RUUTU on valittu mukaan päävalmentaja Jussi Ahokkaan valmennustiimiin. Ruudun mukaan valmentajilla on joitain vastuualueita, kuten peluutus. Samalla jokainen tuo omat vahvuutensa kaikkien käyttöön. Ruutu on seurannut paljon eri sarjojen pelejä ja tarkkaillut vastustajia.

 ”Tulee seurattua pelisuuntauksia ja henkilökohtaisia tilanteiden ratkaisuja”, Ruutu kertoo.

 Niin, onko alle 20-vuotiaiden pelit muuttaneet luonnettaan 2000-luvun alusta, jolloin Ruutu pelasi pikkuleijonissa?

 ”Ei ole muuttunut mihinkään. Joka vuosi olen niitä katsonut, myös kun mä olin Jenkeissä. Ne ovat hauskoja pelejä pelata ja katsoa. Siellä mennään eikä meinata – hirveä energia”, kertoo Ruutu.

 Erittäin tärkeä anti joukkueelle on Ruudun 12 kauden kokemus NHL:stä ja nimenomaan pienistä kaukaloista. Kaukalon koko vaikuttaa oleellisesti pelinopeuteen.
 

”Sehän on fakta, kun mennään pienempään kaukaloon, niin peli on tosi nopeata. Kun tulin nuorten MM-kisoista takaisin SM-liigaan, niin peli tuntui paljon hitaammalta. Oli paljon enemmän aikaa”, selvittää Ruutu kokemukseen nojaten.

RUUTU on saavuttanut A-maajoukkueessa maailmanmestaruuden, World Cupin hopeaa, kaksi olympiapronssia, MM-hopean ja kaksi MM-pronssia. Nuorten kisoista Tuomolla on yksi alle 20-vuotiaiden MM-hopea ja kaksi pronssia sekä alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruus. Ruudun mitaliputki arvokisoissa katkesi vasta 12:nnella yrittämällä, Tšekin MM-kisoissa 2015.

 Ruutu tunnetaan kiekkotaitojen lisäksi tarttuvasta naurustaan. Hän tuo nuorten MM-kisajoukkueeseen oman persoonansa, jolla on varmasti rentouttava vaikutus kisoissa, joissa lähes jokainen ottelu pelataan paineen alla.

 ”Sen olen oppinut, ettei voi olla valmentajana eikä pelaajana muuta kuin oma itsensä”, Ruutu tiivistää. Tämä totuus pätee varmasti kaikkialla. Roolin taakse ei voi uskottavasti piiloutua.

Tuomo, Mikko ja Jarkko Ruutu Myyrmäen nykyisen kakkoshallin jäällä.

PIKKULEIJONAT voitti kaikki kolme otteluaan viimeisessä turnauksessaan ennen vuodenvaihteen MM-kisoja. Tšekin Hodonissa pelatussa neljän maan turnauksessa mukana olivat isäntien ja Suomen lisäksi Ruotsi ja Venäjä. Nuorten Leijonien maaliero oli 16-5.

 Suomen joukkueen MM-leiri Kanadassa alkaa jo 15. joulukuuta. Nuorten maailmanmestaruusturnaus käynnistyy perinteisesti tapaninpäivänä. Suomi pelaa avausottelunsa Ruotsia vastaan. Harjoitusotteluissa ennen turnausta pikkuleijonat kohtaavat vielä Tanskan ja Kanadan.

 Suomi pelaa turnauksessa B-lohkossa. Pelipaikkana on Vancouverin saarella sijaitseva Victorian kaupunki. 2000-luvun MM-turnausten lähes vakiomitalistit Kanada ja Venäjä pelaavat A-lohkossa. Ennakkoon Suomen kovimmat vastustajat alkulohkossa ovat Ruotsi ja Yhdysvallat.

 Kahtena edellisvuotena vuoden 2016 maailmanmestarit ovat jääneet ilman mitalia. Mitkä ovat Suomen menestysmahdollisuudet vuodenvaihteessa?

 ”Kun lähdetään kisoihin, niin silloin lähdetään aina parasta tavoittelemaan. Mahdollisuudet ovat ihan mihin vaan”, lataa Ruutu.

 Vielä ei ole tietoa joukkueiden lopullisista kokoonpanoista eikä siitä, kuinka paljon NHL-seurat vapauttavat pelaajia eri maajoukkueiden käyttöön.

TÄNÄ VUONNA Ruutu ja Pikkuleijonat matkustavat jouluaattona Vancouverin saarelle, Victoriaan. Myös silloin, kun Ruutu itse pelasi nuorten MM-kisoissa, joulua vietettiin matkustaen – niin myös jouluaattona vuonna 2000.
”Illalla oli lähtö Helsingin rautatieasemalta. Aamulla juna oli Moskovassa. Joku pelaajista oli joulupukki, ja lahjat jaettiin ahtaalla käytävällä”, muistelee Ruutu ensimmäistä matkaansa alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Ruutu on myös musiikkimiehiä. Tässä eräänä päivänä hän kaivoi esiin saksofonin, jota kouluaikoina soitteli ahkerasti. Ihmetyksekseen soundi tuntui löytyvän lähes entiseen malliin. Voi olla, että joku joululaulukin repertuaarista löytyy.

RUUTU ASUI lapsuutensa Louhelassa ja pelasi jääkiekkoa Etelä-Vantaan Urheilijoissa. Noilta ajoilta on jäänyt paljon muistoja.

 ”Kaikki on sieltä lähtenyt. Olen monta kertaa miettinyt, kuinka kiitollista on, kun on saanut kasvaa hyvässä ilmapiirissä”, muistelee Ruutu.

 Lasten urheilu on leikkiä ja kilpailua. Tärkeimpänä asiana EVU -ajoista Ruutu korostaa yhteisöllisyyttä. ”Se on niin iso osa, miksi innostuu ja miksi jostain tulee niin hauskaa. Kokonaisuus ratkaisee. Totta kai sillä on ihan järkyttävän iso merkitys ollut”, kertoo Ruutu hänen joukkueensa toiminnasta EVU:ssa.

 Ruutu harrasti juniorina myös jalkapalloa ja yleisurheilua. Lahjakas urheilija olisi voinut hyvin päätyä myös jalkapalloilijaksi.

 “Jääkiekko on hieno laji, ja on monta muuta hienoa lajia. Lapsen innostus ei monesti ole pelkästään se pelaaminen, vaan se kaikki muu, mikä siinä on – ystävät, ja kaikki toimii. ”

 Juniorivuosiensa valmennusta EVU:ssa Ruutu muistelee positiivisesti:

 ”Selkeätä tekemistä, hauskaa mutta sopivan tavoitteellista. Ei mitään muuta, kuin hyvää sanottavaa” Kavereita Ruudulle on tietenkin jäänyt juniorijoukkueista. Yhden kaverin kanssa peliurat jatkuivat NHL:ään saakka.

 ”Pelasin Valtteri Filppulan kanssa samassa ketjussa jonkin aikaa, myös ihan junnuissa hänen isoveljensä Ilarin kanssa, mutta Valtterin kanssa enemmän. Siinä oli hyvä pelata”, naurahtaa Ruutu. Epäilemättä aika moni olisi halunnut pelata kolmantena tuossa ketjussa.

TÄNÄ VUONNA Ruutu ja Pikkuleijonat matkustavat jouluaattona Vancouverin saarelle, Victoriaan. Myös silloin, kun Ruutu itse pelasi nuorten MM-kisoissa, joulua vietettiin matkustaen – niin myös jouluaattona vuonna 2000.

 ”Illalla oli lähtö Helsingin rautatieasemalta. Aamulla juna oli Moskovassa. Joku pelaajista oli joulupukki, ja lahjat jaettiin ahtaalla käytävällä”, muistelee Ruutu ensimmäistä matkaansa alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin.

 Ruutu on myös musiikkimiehiä. Tässä eräänä päivänä hän kaivoi esiin saksofonin, jota kouluaikoina soitteli ahkerasti. Ihmetyksekseen soundi tuntui löytyvän lähes entiseen malliin. Voi olla, että joku joululaulukin repertuaarista löytyy.