Let's dance!

Vantaan Katutanssiyhdistys täytti juuri neljä vuotta. Yhdistys on laajentunut nopeasti yli neljän sadan tanssijan seuraksi. Kasvua halutaan lisää ja se tuo uusia haasteita. Toiminnanjohtaja LILLI HUTTULAN mukaan yhdistys satsaa laadukkaaseen opetukseen.

MEILLÄHÄN on kaksi linjaa; showtanssi ja katutanssi. Vaikka olemme katutanssiyhdistys, niin meillä on vahva showtanssipuoli, ja siellä meillä on myös kisaryhmiä”, kertoo Huttula yhdistyksen toiminnasta.

 Seurassa ei haluta mennä pelkästään kisaaminen edellä, jotta ei tule liian suorittamisen maku. Treenaamisen pitää olla kivaa. VKTY:ssä halutaan, että harrastajille olisi entistä enemmän vaihtoehtoja.

 VKTY:n showpuoleen kuuluu show- tanssi, nykytanssi ja baletti. Katutanssipuolella kisatanssiryhmien ylivoimaisesti suosituin laji on hip hop. Sen lisäksi VKTY:n viikkotunteihin kuuluvat house, voguing, break dance ja uutena waacking. Hip hop jakaantuu koreografiatunteihin ja freestyleen. Street dance -tunneilla tutustutaan eri katutanssilajeihin.

 “Yleensä sielläkin tehdään hiphopia. Street dance on nuorille nimenä vetävämpi kuin hiphop. Niitäkin tunteja on, missä opettajille jätetään vapaus päättää, mitä lajeja hän haluaa sinne tuoda”, toteaa Huttula.

 All styles -tunnilla käy vaihtuvia opettajia. Tälle tunnille kutsutaan seuran omia opettajia ja Suomen huippuopettajia vetämään maistiaistunteja eri lajeista, jotta tanssijat pääsevät tutustumaan uusiin juttuihin. Suomessa tanssi on yleisesti tyttöjen ja naisten harrastus. Jostain syystä täällä voi olla vaikea saada miehiä ja poikia tanssimaan. Huttula on ylpeä siitä, että heidän seurassaan on poikia koko ajan enemmän ja enemmän. Myös VKTY:n opettajistoon on saatu miehiä.

 “Maailmalla katutanssikulttuuri on hyvin miehinen”, Huttula tietää.

 Break dancen fyysisyys ja akrobaattisuus kiehtoo poikia. Toki VKTY:n break dance -tunneilla on myös tyttöjä. Huttulan mukaan voguing ja waacking vetoavat naisyleisöön. “Showpuolella meillä ei ole ollut poikia ollenkaan, paitsi minitunneilla, jotka ovat ihan pienimmille”, kertoo Huttula.

 VKTY:ssä ei monilta osin poiketa kaupallisten tanssikoulujen toiminnasta. Seura osallistuu kisaryhmillään samoihin kilpailuihin ja tanssitunnit ovat sisällöiltään samanlaisia kuin tanssikouluissa. VKTY:llä on Iso- myyrissä käytössään oma tila, jossa on kaksi tanssisalia. Lisäksi VKTY käyttää kaupungin tarjoamia koulutiloja.

 “Sen takia puitteet eivät ole aina niin hienot ja tanssille tarkoitetut kuin joillain kaupallisilla kouluilla”, vertaa Huttula.

YHDISTYSTOIMINNASSA on toki hyviäkin puolia. Voittoa tavoittelematon yhdistys käyttää kaikki tulonsa seuran toiminnan kehittämiseen, että tanssijoille saataisi hyvät puitteet.

 “Yksi iso ero on, että me pystymme pitämään hinnat alhaalla. Haluamme mahdollistaa harrastamisen myös sellaisille tanssijoille, joilla ei välttämättä ole varaa maksaa tunneista maltaita”, lisää Huttula.

SEURAN KASVAESSA uusia kehitystehtäviä tulee koko ajan. Haasteena on yhteisöllisyyden säilyttäminen. Tavoitteena on, että seuran tanssijat tuntevat toisensa ja kokevat seurahengen tärkeänä. VKTY:llä on Huttulan mukaan ollut hyvä yhteisöllinen meininki, mikä on näkynyt myös ulospäin. Harrastajat ovat olleet kiitollisia ja tyytyväisiä seuran toimintatapoihin ja laatuun.

 Katutanssia Vantaalla on harrastettu jo toistakymmentä vuotta. Vantaan Katutanssiyhdistys erkaantui keväällä 2015 Vantaan Voimisteluseurasta. Tanssiharrastus on poikinut joillekin näissä seuroissa tanssineille myös mahdollisuuden toimia tanssinopettajana.

 “Yhteensä opettajia on noin 30, joista melkein kolmasosa on omia kasvatteja”, kertoo Huttula.

VKTY on yksi pääkaupunkiseudun aktiivisimmista toimijoista katutanssin kentällä. Yhdistys tuo ulkomailta säännöllisesti huippuopettajavieraita vetämään workshopeja ja järjestää katutanssi-battle-tapahtumia niin, että tanssijat pääsevät testaamaan osaamistaan.

 VKTY on toimintansa alusta asti panostanut tanssikilpailuihin ja niissä menestymiseen. Huttulan mukaan näin myös halutaan jatkaa. Yhdistys vertailee omaa menestystään kaupallisiin tanssikouluihin.

 “Viime vuosi meni kisojen osalta tosi hyvin”, toteaa Huttula tyytyväisenä. “Menestystä tuli tärkeimmistä kilpailuista.”

 Kauden päätavoitteita monilla katutanssin kilparyhmillä ovat keväiset SM-kisat ja Show Of The Year. VKTY:ssä valmentajia kannustetaan viemään joukkueita useampiin kisoihin kauden aikana. Tanssijoita valmennetaan Huttulan mukaan myös siihen, että yksilönäkin voi mennä kisaamaan minne vaan pikkukisaan.

 “Se voi olla tosi merkittävä juttu omassa tekemisessä”, toteaa Huttula.