Hyvä suunnittelu saa rakentamisen aikataulun pitämään

Muree-Myrtsi
MYYRMÄEN ASEMAN viereisten kortteleiden, paikallisittain Myyr York Downtownin, suunnittelukilpailun voittajat valittiin muutama viikko sitten. Voiton vei kilpailuehdotus “Muree Myrtsi”, jonka suunnittelijana toimi Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy kumppaneineen. Kilpailutöiden hyödyntäminen on aloitettu heti ja niiden suunnitelmien pohjalta on tekeillä alueen kaavatyö. Se valmistunee todennäköisesti vuonna 2020. Sen jälkeen on mahdollista käynnistää purku- ja rakennustyöt.

KOSKA kyseessä on valtavasta rakennushankkeesta, alueen rakentaminen toteutuu vaiheittain. Tämä onkin herättänyt kysymyksiä siitä, kuinka pitkään Myyrmäen aseman seudun rakentaminen kestää. Samoin on aprikoitu sitä, syntyykö jälleen Myyrmäkeen monttu, johon vuosiin ei rakenneta mitään?

Pohdiskelujen taustalla on ollut niin Kivistön rakentamisen takkuaminen kuin Helsingin Pasilan Triplan suurhankkeen ympärillä käyty keskustelu suurprojektien riskeistä. Tripla tosin on pääosin liike- ja toimistotilarakentamista, kun taas Myyr- mäen keskustan rakentaminen painottuu asuinrakentamiseen.

VANTAAN kaupunkisuunnittelujohtaja TARJA LAINE rauhoittelee pelkoja, mutta muistuttaa, että Myyr York Downtown -projektin kaltaiseen suurhankkeeseen saattaa mennä kymmenenkin vuotta.

“Tälläkin hetkellä asuntomarkkinoiden tilasta spekuloidaan ja on luonnollista, että asuntorakentamisen nopeuteen vaikuttaa osaltaan asuntojen kysyntä. Rakentamisaika on niin pitkä, että myös talouden suhdanteet voivat sen aikana vaihdella”, hän muistuttaa.

MYYR YORK DOWNTOWNIN rakennusalueen tonteilla on useampi omistaja, ja se pitää Lainen mukaan myös huomioida. Projektin pitäisi edetä yhtä jalkaa ja siksi tällaisessa rakennuskohteessa kitkaton yhteistyö eri osapuolten välillä korostuu.

“Fiksun, vaiheittain toteuttamisen suunnittelu on haastavaa, jos rakentajilla on eri intressejä.” Laine pitää suunnittelun kannalta myös tonttien suurta rakennustehokkuutta haasteellisena.

“Myyr York Downtownin kaltaisen alueen suunnittelu vaatii paljon ammattitaitoa. Ja hyvä suunnittelu on ensiarvoisen tärkeää, jotta asetetuissa rakennusaikatauluissa pysytään, eikä projekti veny, asukkaiden näkökulmasta, loputtoman pitkäksi”, kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine korostaa.