CHI MODUN KUVISSA ON MONTA ELÄMÄÄ


RÄPS, RÄPS!

 

Chi-Modu

Karismaattisen tarinankertojan kyydissä.

VANTAAN ARTSISSA oli lämmin tunnelma, kun CHI MODUN opastama kierros ikonisista kuvistaan alkoi torstaina 15.8. kello 17. Karismaattinen Modu on paitsi loistava kuvaaja myös mainio tarinankertoja. Jokaisesta kuvasta oli tarina ja ne aukesivat katsojalle kertomuksina elävästä elämästä sitä paremmin, mitä pitemmälle kierros eteni.

 

Chi-Modu-ja-poika

 

 

 

 


Tunnetuimmat kuvat tässä näyttelyssä ovat TUPAC SHAKURISTA, SNOOP DOGGISTA, NOTORIUS B.I.G:sta kaksoistornien edessä ja kuva NASISTA makuuhuoneessaan 18-vuotiaana, kun ”Illmatic” oli vasta syntymässä. Nas kävi Sideways-vierailunsa aikana kesäkuussa myös itse katsastamassa näyttelyn Artsissa ja julkaisi useita kuvia omalla Instagram-tilillään.

 

 

Soop-Dog-187

 

 

 

 

 

 

 

 

"187 oli Los Angelesin poliisin koodi murhalle."

Chi Modu on dokumentoija ”Miettikää millaista se on, kun tapaa nämä kaverit parikymppisinä ja sitten 25 vuotta kasvuvaiheessaan. He ovat ikään kuin jäädytettyinä aikaan. Nykyään moni näistä kuvatuista on siirtynyt musiikista tv-ohjelmiin, mm. LL Cool J, Ice-T ja Snoop Dogg. He
haluavat itse käyttää näitä kuvia – miettikää vaikka Snoop Doggia nykyään kokkaamassa telkkarissa Martha Stewartin kanssa – Snoo-
pin paidassa on minun ottamani kuva”, nauraa Modu. ”Kuten artistit, ei yleisökään välttämättä halua tämänpäiväistä versiota artisteista. Sekin haluaa tämän version – minun versioni.”

Modu kertoi Snoop Doggin ”California 187” -kuvan kohdalla myös kuvaamisen vaikeudesta.

”Ajelimme Los Angelesissa ja näimme siistin kyltin – 187 oli Los Angelesin poliisin koodi murhalle. Ajoin sivuun ja hyppäsimme kyydistä. Se oli jengien aikaa siellä, Snoop oli iso tekijä, eikä pysähtyminen ollut välttämättä turvallista. Meidän piti toimia nopeasti eikä mukana ollut kuvausvälineistöä – ei salamaa, ainoastaan raaka päivänvalo. Näissä hommissa pitää ratkaista ongelmat sitä mukaa, kun ne tulevat eteen! Ei ollut aikaa siivota varjoja eikä sommitella, pyysin vain Snoopia nostamaan leukaa hieman, että kaikki haluamani elementit olivat näkyvissä.


– Snoopin silmät, päähineen teksti ja kyltti.

Jos silmiä ei näy, kuva on kuollut, etkä välttämättä enää koskaan saa toista tilaisuutta siihen kuvaan. Oma mottoni on aina ollut, että toimitan kuvan. Jos et saa kuvaa toimitettua, ei sinua kohta pyydetäkään.”


Chi Modu on Artsin ystävä

Modun toinen kerta Artsissa tarjoili kierroksen lopussa kysyjille myös kuvausvinkkejä.

”Minun zoomini ovat jalkani. Jos en ole riittävän lähellä, astun pari askelta eteenpäin. Ja jos haluan rajata, teen sen siirtämällä kameraani. Kuvatessani tarkastan aina kaikki neljä kulmaa. Jos jossain kulmassa on jotain, jota en halua, siirrän kameraa. En inhoa digiä enkä pane pahakseni kännykkäkameroita, koska paras kamera on aina se, joka on mukana! Olen kuitenkin valtavan tyytyväinen, että nämäkin kuvat, jotka ovat lähes seinän kokoisina täällä, on otettu filmille vanhalla suurkuvakameralla, koska kuvat laadullisesti kestävät sen. Tätä halusin
tarjota Vantaalle ja tätä sain.

Olen nyt vieraillut Suomessa useampaan kertaan. Olen saanut täältä valtavasti rakkautta ja minä puolestani levitän teistä sanomaa joka puolella maailmaa – että on olemassa tällainen pieni alle kuusimiljoonainen hieno kansa ja että me arvostamme toisiamme.”

 

-Vakea-Artsissa

 

 

 

 

 

Chi Modun ”Uncategorized” -valokuvanäyttely on auki vielä 1. syyskuuta asti Taidemuseo Artsissa. Näyttelyn kuraattoreina toimivat Artsista JEAN RAMSAY sekä muusikko KARRI ”PALEFACEMIETTINEN

 

 

 

 Modu veti Artsiin runsaasti väkeä.