HYPPÄÄ KYYTIIN!

TAKSILINJOJEN TIE LÄHIBUSSEIKSI

 

Bussi-413-MYT-52019

 

 

 

 

 

LÄHIBUSSEJA Länsi-Vantaalla on kulkenut jo yli kaksikymmentä vuotta. Vuonna 1995, syysliikenteen alkaessa, taksilinjat lopetettiin ja aiemmin ajetut taksikyydit muuttuivat pikkubussin kyydissä tehdyiksi matkoiksi. Samalla autojen T-tunnukset poistettiin ja linjojen nimet vaihdettiin.

Palvelulinjat aloittivat 6.11.1995 ja Länsi-Vantaalla linjoja oli kaksi: Martinlaakso– Myyrmäki, symbolina punainen sydän ja liikennöitsijänä Nurmijärven Linja sekä Kaivoksela– Myyrmäki–Varisto, merkkinä sininen sydän ja liikennöitsijänä Taksikuljetus Oy.

PALVELULINJOILLA oli tarkoitus korvata yksittäiset taksimatkat. Pyrkimys oli ketjuttaa matkoja ja saamaan aikaan – ainakin periaatteessa – säästöä kaupungille aiheutuvista matkakustannuksista.

Toimintaperiaattena oli ns. kutsubussi, jossa matkustaja soitti tilauskeskukseen ja kertoi, nimensä, puhelinnumeronsa ja lähtöosoitteensa. Bussin oli sitten tarkoitus tulla ilmoitettuun aikaan lähimmälle pysäkille tai kutsupisteelle.

Matkapalvelujen tarvitsijat kokivat kuitenkin tämän palvelumuodon jäykäksi ja hankalaksi. Napinaa aiheuttivat aikataulujen epämääräisyys ja joskus myös kuljetuksen turha odottelu, koska auto ei saapunut paikalle sovittuun aikaan. Palvelun käyttäjämäärät olivatkin tuolloin varsin vähäisiä.

Matkan pystyi jo palvelulinjan aikaan maksamaan HSL:n lipulla, joten matkustajalle matkanteko oli normaalin joukkoliikenteen hintaista.

SEURAAVAA suurempaa lähiliikenteessä muutosta saatiin odottaa pidempään, aina vuoteen 2015, jolloin 1. heinäkuuta Kehärata avattiin liikenteelle. Muutoksen myötä loppukesästä, elokuun 10. päivänä, Vantaan palvelulinjat muuttuivat lähibusseiksi.

Tämä ei kuitenkaan ollut kertasiirtymä nykyjärjestelmään, vaan välivaihe. Toiminta pohjasi edelleen kutsubussiin ja käyttäjämäärät pysyivät varsin pieninä nykyiseen verrattuna.

RATKAISEVA MUUTOS lähibussien käytössä tapahtui vuonna 2017. Silloin luovuttiin kutsubusseista ja liikennöinti muuttui aikataulu- ja reittipohjaiseksi. Tämän myötä matkustajamäärä alkoi kasvaa nopeasti.

Lähibussit osa HSL:n joukkoliikennettä

Lähibussien aikataulut ja reitit suunnitellaan nyt osana HSL:n joukkoliikennesuunnittelua. Ne ovat kiinteä osa koko joukkoliikennettä ja ne palvelevat niin paikallista kuin kauemmaskin suuntautuvaa matkustamista.

Lähibusseilla pääsee kodin läheltä oman alueen palveluihin, kuten kauppoihin, terveysasemalle, kirjastoon ja uimahalliin. Reitit on suunniteltu niin, että pysäkit ovat palvelujen lähellä. Toisaalta niillä pääsee asemille ja lähiliikenneterminaaleihin, joista on hyvät jatkoyhteydet ympäri pääkaupunkiseutua.

“Lähibussien reittisuunnittelun perusteena on, että olemassa oleva alue on kaukana normaalin joukkolii- kenteen verkostosta ja kuitenkin alueella on suhteellisen paljon asujamistoa”, kertoo HSL:n joukkoliikennesuunnittelija VILLE LEPISTÖ.

TOISENA suunnitteluperusteena on ”erityiset syyt”, kuten esimerkiksi kaupunginosan palvelukeskittymien sijainti ja tavoitettavuus, matkustajien liikkuminen asuinalueen sisällä ja asuinalueen muoto tms., joka puoltaa lähibussiyhteyttä.

Lepistön mukaan lähibussit ovat osa HSL:n palveluverkostoa ja niiden reittejä, ja palveluja kehitetään osana koko verkostosuunnittelua.

“Nämä pikkubussit ovat tärkeä ja kehittyvä osa paikallista joukkoliikennettä, eivätkä ne minnekään katoa. Ne palvelevat erittäin hyvin joukkoliikenteen katvealueita ja ovat myös joillekin asuinalueille sellaista elämää helpottava ekstrapalvelua”, korostaa Ville Lepistö HSL:stä.

Pikkubussissa on tunnelmaa

Lähibusseja kutsutaan leppoisasti “mummobusseiksi”. Kalustossa onkin otettu huomioon erityisryhmien tarpeet. Bussin lattia on matalalla ja siihen pääsee helposti lastenvaunuilla, rollaattorilla ja pyörätuolilla. Kul- jettaja myös auttaa tarvittaessa matkustajia tavaroineen kyytiin ja kyydistä pois. Bussien aikataulu on verkkainen ja kiireetön, ja ne myös pysähtyvät tarpeen mukaan muuallekin kuin pysäkille, jos sen voi tehdä liikenneturvallisuutta vaarantamatta.

Lähibusseja voivat siis käyttää kaikki, joilla ei ole ihan tulenpalava kiirettä tai jos haluaa vaikkapa pienen tutustumiskierroksen myös paikallisille sivu- ja pihateille. Monille tämä on tärkein elämänlanka palvelujen ja harrastusten pariin, kuten tarinamme osoittaa.

 

Satu-MYT-52019

 

PIKKUBUSSI 413 kääntyy päätieltä sivukujalle. Vauhti on hiljainen, kun ajetaan pihakatua. Kaarretaan parkkipaikan ympäri ja siellä on Kukinkujan pysäkki ja siellä odottelee rouva SATU POSCPISCHL. Hänelle tämä linja 413 on hyvin tärkeä.

“Käytän tätä bussia kolmekin kerran viikossa. Kun kuljen huonosti, tämä bussi on minulle todella mainio”, hän kertoo. Erityisesti rouva Poscpischl pitää siitä, että kotiin tullessa pääsee aivan kotioven eteen.

“Bussi pysähtyy siihen, vaikkei siinä ole varsinaista pysäkkiäkään. Se helpottaa suunnattomasti kun on kauppatavaraa mukana.”

Hän kertoo käyvänsä bussilla kaupassa Martinlaaksossa ja poikkeavansa silloin tällöin myös asioilla Myyrmäessä.

“Tänään olen menossa ensin kirjastoon ja sitten kaupoille”, hän naurahtaa. “Jos toivomuksen saisi esittää, niin olisi hienoa, jos tämä bussi kulkisi myös lauantaisin. Vaikkapa vain yksi vuoro. Vaikka se taitaa olla liian kallista järjestää”, rouva Poscpischl huokaisee.

 

 

Kalevi-MYT-52019

 

MATKA JATKUU. Bussissa matkustaa myös vanhempi herrasmies, joka kertoo nimekseen KALEVI vaan. Kalevi on noussut bussiin Raappavuoresta ja on matkalla Myyrmäkeen.

Hän kertoo käyttävänsä bussia lähes päivittäin.

“Minulle tämä sopii ja vaikka reitti vähän kiertelee, se ei haittaa. On niin kuin sightseeing-reissu. Näkee ja tapaa myös mukavia ihmisiä, joiden kanssa vaihdetaan täällä bussissa kuulumisia”, Kalevi kertoo.

Omaa auton käytöstä hän on kokonaan luopunut. “Kun tällä matkustaa, ei tarvitse miettiä keliä eikä parkki- paikkaa.”

Hän on käyttänyt lähibussia siitä lähtien kun se muuttui aikataululliseksi. “Kokeilin sitä kutsulinjaa silloin aikoinaan mutta se loppui ensimmäiseen kertaan. Oli niin hankalan tuntuista. Tämä kulkee aikataulussa ja voi hyvin suunnitella, mitä ehtii tehdä ja sitten hypätä kotimatkalle. Tämä toimii hienosti”, hän kiittelee.

Reitti on kuitenkin sen verran pitkä, että bussikuski vaihtuu lennosta Martinlaakson asemalla.

 

Jorma-MYT-52019

 

 

KULJETTAJA Jormalla alkaa lounastauko. Hän on aloittanut ajopäivän jo aikaisin ja nyt on tauon hetki.

“On tätä vuoroa jo kuusi vuotta tullut ajettua. Ihan kiva ajaa, rauhallinen tahti eikä kiirettä. Joskus vähän jopa odottelua, että pysytään aikataulussa. Matkustajat on pääosin mukavia, yleensä vähän vanhempaa väkeä.”

Jorma ajaa myös muita lähibussivuoroja ja voi siksi vähän vertailla eri linjoja. “Tällä linjalla on paljon mat- kustajia, ja se on aina mukavaa kun on väkeä kyydissä. Monet ovat tulleet tässä vuosien varrella hyvinkin tutuiksi ja siksi heitetään usein tarinaa matkalla. Tuntee ja tietää ihmiset ja ketkä tarvitsevat apua kun nousevat tai lähtevät bussista.”

Jorman mukaan tässä hommassa pärjää kun on leppoisa ja unohtaa kiireen.

 

 Bashir-MYT-52019

 

KUSKI VAIHTUU ja rattiin tarttuu kuljettajaksi BASIR.

Hän on aloittanut palvelulinjan kuljettajana vasta kuusi kuukautta sitten. Hän kuitenkin pitää jo nyt työstään.

“On hyvä ajaa ja mukavia asiakkaita. Meille kuuluu myös matkustajien avustaminen ja sekin alkaa jo sujua hyvin”, hän kertoo.

Basir kertoo, että kiertelevä reitti oli alkuun vähän mutkikas pihakatuineen ja kääntöpaikkoineen.

“Nopeasti sen kuitenkin opin ja myös sen, että pysähtyä voidaan muuallakin kuin pysäkillä. Työ on mukavan erilaista ja vaihtelevaa, ja olen kyllä viihtynyt”, hän sanoo.

 

 

Lauri-MYT-52019

 

 

MYYRMÄESSÄ kotiinlähtöä odottelee LAURI JUSSILA. Hän käyttää rollaattoria ja siksi palvelulinja sopii hänelle hyvin.

“Minulle tämä on ihan välttämätön palvelu. Muuten en pärjäisi. Bussipysäkille on lyhyt matka ja talvellakin, vaikka on lunta, olen päässyt hyvin kulkemaan”, hän tähdentää. Vuorotiheys on asia, joka Lauri Jussilaa vähän kismittää. “Jos kulkisi hiukan useammin näitä busseja, voisi hiukan nopeammin poiketa asioilla. Ei tar- vitsisi sitten niin pitkään norkoilla ja odotella bussia, kun asiat on hoidettu”, hän pohtii.

Yleisesti hän toivoisi, että eläkeläisillä voisi olla vaikka ilmaiset matkat joukkoliikenteessä. “Tuskin se koskaan toteutuu, mutta voi sitä haaveilla”, hän naurahtaa.

 

 

Nayttokuva-2019-12-3-kello-145857
Nayttokuva-2019-12-3-kello-142131
Nayttokuva-2019-12-3-kello-142037
Nayttokuva-2019-12-3-kello-141851
Nayttokuva-2019-12-3-kello-141516
Pienoismalleja-MYT-52019
Materia-ja-henki-MYT-52019
Jean-Ramsay-MYT-52019
Appelsiinit-MYT-52019
Bussi-413-MYT-52019
Data-toissa-MYT-52019
Joukkoliikenne-MYT-52019
Fiilis-MYT-52019
Aktivisti-MYT-52019
Larin-Paraske-MYT-52019
Tulevaisuutta-MYT-52019
Unto-ja-Birgit-MYT-52019
Lauri-MYT-52019
Bashir-MYT-52019
Jorma-MYT-52019
Lauri-MYT-52019
Kalevi-MYT-52019
Satu-MYT-52019
Kovan-onnen-King-MYT-52019
Keitto-NYT-52019
Sik-sak-sambusa-MYT-5019
Zaarar-MYT-52019
Antti-Komulainenn-MYT-52019
SKAM-52019
petterijuokahvia
Skannaus
Sillbolen-kuilut
Raappavuorentie
Luhtitie
Pale
Pale
Popolo
Tulinen-rakkaus-hamppari-
Pippuriperunat
Hydromania

Edit this content to show it on your website

Illukka
-Vakea-Artsissa
Soop-Dog-187
Chi-Modu-ja-poika
Chi-Modu
Sillbole-2
Sillbole-1
Sillbole
Tasta-se-alkoi-Martsari
Edwidge-Kabuo
K-Suurvalinta
Louhelan-tori-
Lapsia-Uomarinteella
Uomarinteen-koulun-edustalla
Myyrmaen-asema
Avajaiset-Louhelan-asemalla
Vantaa-paivien-avajaiset
Vaskivuorentien-pohjoispuoli
Juna-Myyrmaessa
Vaskivuorentie-etelapuoli
Myyrantossut-42019
Varavaari-tai--mummo
Kulttuurikaruselli-42019
Kulttuurikaruselli-42019
Kulttuurikaruselli-42019
arihymy
Nayttokuva-2019-5-31-kello-82932
Unto-ja-Birgit-MYT-52019

 

BUSSI KAARTAA Myyrmäen aseman pysäkille ja väkeä tulee ulos bussista ja kotimatkalle lähtijät vaihtavat siinä kuulumisia. Tuttua porukkaa riittää.

Kotiinpäin lähdössä ovat myös UNTO ja BIRGIT HALMINEN. He ovat lähibussin säännöllisiä käyttäjiä.

“Meitä tämä myös palvelee hyvin, pääsee lähelle ja kun omaa autoa ei enää voi käyttää, tämä on tosi hyvä vaihtoehto meille” , Unto Halminen kertoo.

Vaimo Birgit on myös tyytyväinen, vaikka kertookin kaipaavansa vuoroa, joka lähtisi hieman myöhemmin Myyrmäestä Martinlaaksoon.

“Kello 14.00 on kovin aikainen ja olisi hienoa, jos viimeinen bussi lähtisi edes tuntia myöhemmin”, hän pohdiskelee.

Viikonloppuna, etenkin lauantaina, olisi myös mieluinen päivä matkustusmahdollisuudelle.

“Myyrmäessäkin tapahtuu monenlaista myös lauantaisin, on toritapahtumia ja muutakin sellaista, mihin olisi mukava päästä käymään”, Halmisen pariskunta haikailee.

  

Kas!

Ruotsissa, Tukholmassa bussi 413 lähtee Slussenilta Strömvägenille Talludeniin. Suomessa, Vantaalla bussi 413 lähtee Martinlaaksosta Myyrmäen asemalle