SKAMIN ESIINTYJÄKAARTI ESITTÄYTYI MARTINUS- TALON AVOIMISSA HARJOITUKSISSA

SKAM-52019

 

 

 

 

 

 

Suosittu norjalainen tv-sarja SKAM sai Vantaalla teatteriesityksenä ensi-iltansa 2.10.2019. Esityksen käsikirjoitus perustuu tv-sarjan ensimmäiseen kauteen.

KULTTUURITALO Martinus sai CHRISTIAN SANDSTRÖMISTÄ uuden päällikön syksyllä 2017. Hänellä on takanaan yli 20-vuotinen ura näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana ja teatterinjohtajana. Nuorten Stage tuli ajatuksena uran varrelta mukaan ja sitä toteuttamaan rakentui nuorin voimin tehty SKAM-teatteriversio. Teatteriesityksen oikeuksien saaminen oli Sandströmin mukaan tiukka vääntö ja kunnon Suomi–Ruotsi-maaottelun hengessä myös eräänlainen voitto, sillä oikeudet oli myönnetty ennen Suomea ainoastaan Tanskaan.

SKAM on ilmiö

SKAMin tv-suosio toi mukanaan monia vaikutuksia nuorisokulttuuriin – sitä käytettiin inspiraationa, sitä kopioitiin ja sen seurauksia havaittiin mm. ruotsin kielen opiskelussa, kun koepapereihin livahti sarjan katsomisen jälkeen norjankielisiä sanoja. Päähenkilöiden pukeutumista ja tyyliä jäljiteltiin lukioissa kautta maan ja suomalaisesta penkkarikäytännöstäkin taidettiin vaihtaa jokunen sana sarjan innoittamana.

Produktion ohjaaja TIINA BRÄNNARE kertoi harjoituksissa, että myös moni hakija oli jo koe-esiintymisvaiheessa hakenut inspiraatiota tv-sarjan esikuvastaan – kuka pukeutumisen ja kuka esiintymismeikkinsä kautta. Valinnanvaraa oli reippaanpuoleisesti, sillä koe-esiintymisiin osallistui noin 350 toiveikasta näyttelijää. Teknisen toteutuksen suhteen esitys tarjoili paljon visuaalista uutta: mukana oli nä- kymiä puhelimen näytöstä ja yhdessä vaiheessa myös katosta laskeutuva live-kamera. Myös osa rooleista oli korvattu näppärästi käyttämällä roolihenkilön ääntä.

Nappivalinnat rooleihin

Harjoitusten perusteella oli helppo todeta, että valinnat ovat osuvia, vaikka yleisö näkikin vain osan koko näytöksestä. Kokoonpanoon valittiin kolme näyttelijää, jotka vantaalaiset voivat lukea ainakin osaksi omikseen: Tikkurilan lukion kasvatti JENNA SCHLEIFER sekä Vaskivuoren lukion kasvatit ELIAS HJELM ja JOONA SATURI.

Jenna Schleifer (Chris) ottaa esiintymiskokemuksellaan (mm. Voice of Finland) kaiken irti herkullisen hauskasta käsikirjoituksesta.

Elias Hjelm (Jonas) saattaa olla tuttu monelle Vaskivuoren lukion musikaaleista tai 30-vuotisjuhlaesityksestä ja oli nähdyssä kohtauksessaan hurmaavan turhautunut tyttöystävästään.

Joona Saturi (William) oli mukana Vaskivuoren lukion viime kauden Crazy for You -musikaalissa ja nyt nähdyssä harjoituksessa Vildeä näyttelevän KREETTA KIVINIEMEN myyttinen haaveiden kohde.

TEATTERIVERSIO pohjautuu JULIE ANDEMIN tv-käsikirjoitukseen, josta sen on näyttämölle kirjoittanut LINE MØRKEBY.Käsikirjoituksen suomennos on AINO PIIROLAN.

 

 

SKAM-teatteriesitys Kulttuuritalo Martinuksessa 2.10.–16.11.2019.