Qoro Quando

KAIVOSRISTIN tilassa kaikuu keskiviikkoiltaisin laulu. Siellä treenaa ”länsivantaan paras kamarikuoro”, ku- ten kuorolaiset EMMA KUNTSI ja PINJA PUHA nauravat. ”Ehkä”, he lisäävät, sillä harjoitteleehan Länsi-Vantaalla myös Vantaan kamarikuoro.

Väitteelle on silti olemassa vahva perusta. Virallisia maailmanmestaruuskilpailuja tai kuorolaulun olym- pialaisia ei ole olemassakaan, mutta esimerkiksi viime elokuussa Göteborgissa järjestetyissä Grand Prix of Nations -kilpailuissa kuoro nappasi kultaa. Itse asiassa Qoro Quando on yltänyt kultamitalitasolle kaikissa osal- listumissaan kilpailuissa ja katselmuksissa jo vuodesta 2011 lähtien.

Qoro Quando on vuonna 2001 perustettu kamari- kuoro, jonka perustajajäsenet olivat silloin Vaskivuoren lukion abeja. He halusivat jatkaa laulamista, ensin hu- vikseen, sitten yhä kunnianhimoisemmin. Kuoron kah- destakymmenestäyhdeksästä laulajasta noin kaksi kol- masosaa on edelleen Vaskivuoren lukiosta valmistuneita. ”Kyllä me ollaan vahvasti vantaalainen kuoro”, Emma Kuntsi sanoo.

KAIVOSRISTIN tilassa kaikuu keskiviikkoiltaisin laulu. Siellä treenaa ”länsivantaan paras kamarikuoro”, kuten kuorolaiset EMMA KUNTSI ja PINJA PUHA nauravat. ”Ehkä”, he lisäävät, sillä harjoitteleehan Länsi-Vantaalla myös Vantaan kamarikuoro.

Väitteelle on silti olemassa vahva perusta. Virallisia maailmanmestaruuskilpailuja tai kuorolaulun olympialaisia ei ole olemassakaan, mutta esimerkiksi viime elokuussa Göteborgissa järjestetyissä Grand Prix of Nations -kilpailuissa kuoro nappasi kultaa. Itse asiassa Qoro Quando on yltänyt kultamitalitasolle kaikissa osallistumissaan kilpailuissa ja katselmuksissa jo vuodesta 2011 lähtien.

Qoro Quando on vuonna 2001 perustettu kamarikuoro, jonka perustajajäsenet olivat silloin Vaskivuoren lukion abeja. He halusivat jatkaa laulamista, ensin huvikseen, sitten yhä kunnianhimoisemmin. Kuoron kahdestakymmenestäyhdeksästä laulajasta noin kaksi kolmasosaa on edelleen Vaskivuoren lukiosta valmistuneita. ”Kyllä me ollaan vahvasti vantaalainen kuoro”, Emma Kuntsi sanoo.

 

 

KUORON LAULAJAT ovat pääasiassa musiikin harrastajia. Virallisesti mukana on kaksi musiikin ammattilaista, vaikka toki monella on pitkällekin vietyjä musiikin opintoja.

Kuoron taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2008 asti musiikin maisteri JORI MÄNNISTÖ, joka johtaa kuoroa asiantuntemuksella ja intohimolla.

”Jori arvostaa klassisen taustansa lisäksi monia tyylilajeja, ja on kiinnostunut siitä, mitä tehdään oikein milläkin saralla”, Emma Kuntsi sanoo. ”Se on tässä kuorossa ehdottomasti vahvuus.”

Kuoron ohjelmisto on laaja, skaala yltää kevyistä poppikappaleista haastavampaan kirkkomusiikkiin. Kaikki tehdään yhtä taiten, oli kyseessä sitten Art goes Kapakka ja rempseämmät sävelet, kvartettikeikka syntymäpäivillä tai koko kuoron konsertti. Yleensä jopa samassa konsertissa kuullaan esityksiä laidasta laitaan. Qoro Quando ei haluakaan lokeroitua tiettyyn genreen tai repertuaariin.

Kesken haastattelun tilan halki hilpaisee kaksi hahmoa. Pienemmästä huoneesta lähtee yksi laulaja ja sinne sukeltaa toinen. ”Meidän kakkosaltto”, Kuntsi huomauttaa, kun kohtuullisen korkeat sävelet kaikuvat hetken kuluttua oven läpi. Erillisessä tilassa kuorolaisia ohjaa äänenmuodostuksessa laulupedagogi MARGIT TUOKKO.

KUORO EI PELKÄÄ käyttää apuvoimia. Laulunopettajan lisäksi heillä on esiintymistaidon koulutusta. ”Toivomme voivamme välittää tunnetta yleisölle myös kehollisesti”, Puha lausuu. ”Haluamme olla yleisön kanssa vuorovaikutuksessa, panostamme ilmaisuun ja tulkintaan.”

Laulajien laajaa osaamista halutaan tuoda kuorossa esille. Perinteisestä stemmajaosta on irrottauduttu. Kuka tahansa saa ehdottaa omaa suosikkiaan laulettavaksi, tyylilajista riippumatta.

”Jokainen biisi tehdään sen omista lähtökohdista”, Kuntsi kertoo.

”Me tehdään tyylinmukaisesti”, Puha lisää. ”Perehdytään siihen, miten mikäkin biisi pitää tehdä ja otetaan erilaisia tekniikoita haltuun.”

Lähes kaikesta päätetään demokraattisesti kuorolaisten ja kuoronjohtajan kesken. Lopulliset päätökset tekee toki Qoro Quandon taiteellinen johtaja, eli siis Jori. ”Mutta ei me ihan kaikkeen aina suostuta”, naiset nauravat. ”Ollaan löydetty yhteinen hyvä tapa tehdä. Kaikki eivät kestäisi samanlaista prosessia”, Emma Kuntsi kuitenkin lisää ja esittää toivomuksen, että Jori jatkaisi heidän kanssaan vielä pitkään.

KUORO KONSERTOI jouluina vaihtelevasti pääkaupunkiseudun kirkoissa. ”Ikävää, että Myyrmäen kirkko on remontissa”, Pinja Puha harmittelee. ”Sen lisäksi Myyrmäessä ei oikein ole meille akustisesti sopivaa esiintymistilaa. Todella mielellämme keikkailisimme täällä enemmänkin.”

Joulukonserttien jälkeen kuoro alkaa hiljalleen valmistautua 20-vuotisjuhlavuoteensa, jota vietetään siis vuonna 2021. Silloin kuullaan muun muuassa Jaakko Mäntyjärven kuorolle säveltämän teoksen kantaesitys.

Syysillan tihkusateinen pimeys tihenee. Kaivosristissä kaikuva laulu hiljenee. ”Jyväseenkö?” kuuluu huuto eteisestä. ”Hallituksen kokous”, Kuntsi kertoo vakavana ja nyökkää. Tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa. Vähän niin kuin koko Qoro Quando.

 

 

 

 

Vuonna 2016 kuoron naisista koottiin Queens of Qoro Quando, jonka taiteellisena johtajana toimii musiikin maisteri Emma Kuntsi. Kamarikuorosta hieman enemmän kansanmusiikkiin taipuva Queens of Qoro Quando palkittiin Tampereen sävelen kansainvälisessä kuorokatselmuksessa kesällä 2019 korkeimmalla mahdollisella arvioinnilla, eli kolmella kultaleimalla.

 

 

Laulava lammasfarmari Jaakko Jussila kulkee joka viikko kuoron harjoituksiin Perttelistä, yli sadan kilometrin päästä. Hän liittyi kuoroon vuonna 2011. ”Tuo matka on tosiaan parin muuton jälkeen vähän kasvanut”, Jussila kertoo.