Tour de Myrtsi tulee - vielä ehtii treenata

TOUR DE MYRTSI starttaa tänäkin kesänä, niin kuin se on tehnyt joka kesä aina vuodesta 2002, heinäkuun viimeisenä lauantaina. Täyteen kierrokseen voi laillisuuden rajoissa käyttää nyt jopa 13 tuntia, kun uusi alkoholilaki toi lisäaikaa niille, jotka ottelevat tosissaan.

 Perinteet ovat kaikin puolin muutenkin kunniassaan tässä kisassa. Reitti kulkee vuodesta toiseen melkein samoja rasteja seuraten. Vakiokävijä voi menestyä vaikka silmät sikkurassa. Ikähaitari on leveä. Alaikäraja on ymmärrettävistä syistä kahdeksantoista, mutta ylintä ikää ei määritellä.

 Lähtölaukaus kulautetaan sekin aina kello 15 Uomatien Myyrin Krouvissa. Krouvi ja sen omistaja JAGATJIT AHLUWALIA, myrtsiläisille tutummin Walia, ovat olleet Tourissa mukana ihan sen alusta alkaen.

 ”Meille tämä on hieno tapahtuma, irtiotto normaalista arjesta. Odotamme tänne tänäkin vuonna 200 – 300 osallistujaa. Osa heistä on kiertänyt kaikki tähänastiset Tourit, ja joka vuosi joukkoon liittyy myös uusia kisailijoita”, Walia sanoo.

 Keittiömestari JUSSI HYNNINEN komppaa. 

 ”Koska kierros alkaa tästä meiltä, tunnelma on hyvin odottava, asiakkaat hehkuvat hyvää fiilistä. Täällä tavallaan haetaan sitä porukkaa, jonka kanssa hauskanpitoa sitten jatketaan pitkin baarireittiä.”

MYYRIN KROUVISSA kannattaa ostaa kisapaita, sillä se toimii matkan varrella kuin tarjouskuponki: paita oikeuttaa monenlaisiin alennuksiin tai kylkiäisiin välietapeilla. Paidan design vaihtuu vuosittain, ja siitä onkin tullut jonkinlainen keräilykohde.

 Tänä vuonna kierroksessa on kymmenkunta ravintolaa. Rankan taipaleen kulkijoille ne tarjoavat virvoittavien juomien lisäksi monenmoista muuta viihdykettä.

 ESKO ILORANTA, joka on järjestämässä Tour de Myrtsiä, kertoo, että kierroksen ohjelma on vielä suunnitteluvaiheessa. Sen verran hän raottaa keskeneräisyyden verhoa, että ”tapahtuma vaikuttaisi olevan rap-painotteinen”.

 ”Paitakin valmistunee lähiaikoina”, Esko lupaa. ”Paidan teema on tällä kertaa emoji-tyyppinen.”

TAPAHTUMAN PERUSTI aikoinaan kuusi nuorta miestä, joilla oli jano. Yksi heistä on JUKKA PUHAKKA. Kysymykseen, mistä syntyi tarve pistää pystyyn Tour de Myrtsi, Jukka vastaa:

 ”Sytyttäjänä oli varmaan tylsyys. Oltiin juuri täysi-ikäisyyden kynnyksellä, ja palo käydä myyrmäkeläisissä baareissa oli kova.”

 Komean nimen mielleyhtymä Ranskan ympäriajoon on harkittu ja hyvin perusteltu.

 ”Eiköhän tässä ympäriajoa juuri haettu. Ja sitä saatiin! Nykyään tuolla reitillä on vaan vähemmän baareja kuin Touria aloitettaessa, rest in peace Pub Punakulma ja Kultakaivos. Ei ole mitään hajua, kuka meistä sen keksi”, Jukka Puhakka muistelee.

 Aseman Mike’s Dinerista on tullut suurelle osalle se aamuyön tuntien viimeinen rasti. Tourin voi toki lopettaa missä pisteessä tahansa, mutta sitkeimmät jaksavat maaliin asti.

 Voiko tässä lajissa menestyäkseen jollakin tavalla treenata?

 Esko Iloranta kutsuu kaikki alkulämmittelyyn.

 ”Me järjestäjät perinteisesti kierrämme kaikki ravintolat jo perjantaina, joten sinne vaan muutkin mukaan harjoittelemaan seuraavan päivän koitosta varten.”

 Eskolta saa vielä vakavasti otettavan konkarin neuvon: ”Pitää muistaa juoda myös vettä.”

 Mikäs on osallistuessa, kun järjestäjät vakuuttavat, että Tourin aikana sää on aina aurinkoinen.