Yksinäiset yksiöt?

VANTAAN KAUPUNGIN asumisasioiden päällikkö TOMI HENRIKSSONIN mielestä tervettä rakentamista on sellainen, jossa samassa talossa ei ole pelkkiä yksiöitä. Pienten asuntojen rakentaminen on rakennuttajien ja sijoittajien mieleen. Yksiöt menevät kaupaksi, osin myös siksi, että vuokranmaksu on asumistukijärjestelmän takia taattu. Silti pienet, 21-neliöiset yksiöt ovat Henrikssonin mukaan lähinnä hotellihuoneita, niissä ei ole muunneltavuutta, mikä vähentää asuntojen toimivuutta. Ne eivät myöskään kovin helposti kestä elämäntilanteen vaih- tumista, mikä tekee niistä helposti läpikulkupaikkoja. Tosin on huomattavaa myös se, että yksineläjien määrä lisääntyy jatkuvasti, eivätkä pienet asunnot ole vain opiskelijoita ja muuta nuorisoa varten.

 Tällä hetkellä Vantaan kaupunki säännöstelee asuntojen kokoja ja määriä tonttiluovutuksen yhteydessä. Yksiöiden rakentamista on siis rajoitettu ja koko ajan kiivaasti keskustellaan, mikä tilanteen pitäisi olla. Pelkkä kaupunkipolitiikka ei voi kuitenkaan Henrikssonin mukaan vaikuttaa ratkaisuihin. ”Asumisen laatu puhututtaa, mutta absoluuttista totuutta ei ole. Mukana on usein poliittisia ja henkilökohtaisia intohimoja. Tällä hetkellä tuntuu, että haetaan jonkinlaista keskitietä, mikä saattaakin olla kaikille se huonoin mahdollinen vaihtoehto, mikäli se johtaa tiukkaan keskipinta-alan säätelyyn.”

 Saton StudioKotien konseptia Henriksson pitää mielenkiintoisena. Aloite talon rakentamiseen tuli Saton puolelta. ”Prosessi on kokonaisuudessaan ollut keskus- televa. Mielipiteitä on ollut laidasta laitaan, mutta kokemus on ollut opettava.”

 StudioKodit ovat haastaneet Henrikssonin omiakin asumiseen ja elämänlaatuun liittyviä mielipiteitä. ”Olen tyytyväinen, että StudioKodit rakennettiin. Niillä on ollut suuri merkitys asuntojen koon keskustelussa”, Henriksson sanoo. ”Jo suunnitteluvaiheessa pohdittiin, että maksaako sitä lopulta neliövuokraa vai kokonaisvuokraa”, Henriksson jatkaa viitaten asuntojen pohjapinta-alaan, mutta myös huikeaan neljän metrin kokonaiskorkeuteen ja yhteisten tilojen käyttömahdollisuuteen.

 Henriksson ymmärtää silti hyvin myös hankkeen vastustuksen. ”Olihan tässä tietty uhka monistamisesta, että jos taloja tehdäänkin monta ja jokin kaupunginosa koostuu pelkästään pienistä yksiöistä.” Se ei kuitenkaan ole tällä hetkellä Vantaan kaupungin tahtotila. Ennusteen mukaan Vantaalle valmistuisi uusia asuntoja vuonna 2018 noin 4 800, joten keskustelu laadukkaan asumisen ympärillä tulee varmasti jatkumaan.