VJS:n valmentajalupaus takaa laadun

VJS luotsaa laadukasta jalkapallotoimintaa Myyrmäen alueen junioreille ja aikuisille. Urheilutoiminnan huippuvaiheen kehittämisestä, 16-vuotiaista alken, vastaa Marko Kolsi.

KUMIROUHE tuoksuu kuplahallin ovelle asti. Korviin kantautuu ilmanvaihtojärjestelmän tasainen hurina.

 Halliin on sijoitettu useampi ryhmä poikia harjoittelemaan. Keskiviivan viereltä erottuu mustapunaisissa VJS-verkkareissa ohjeita antava valmentaja.

 ”Syötä! Ota haltuun! Pudota! Jatka!”

 Hän on MARKO KOLSI, 33-vuotias VJS:n urheilutoimen johtaja ja valmentaja. Kolsi on toiminut VJS:ssä päätoimisesti joulukuusta 2015 lähtien. Hän on myös VJS:n kasvatti, joka edusti pelaajaurallaan mm. hollantilaista Willem II:sta, slovenialaista NK Mariboria ja Suomessa FinnPaa sekä Jokereita. Ulkomailta Suomeen palattuaan hän tuli VJS:n yhteistyöseura PK-35:een pelaamaan. Siellä hän toimi myös joukkueenjohtajana sekä ottelujärjestäjänä. Lisäksi Kolsi valmensi PK-35:n A-junioreita. Nyt hänen etäopintonsa tanskalaisessa Aalborgin yliopistossa ovat loppusuoralla. Hän suorittaa Bachelor’s Degree in Sport Management -tutkintoa.

 Kolsi on VJS:ään tullessaan tuonut kokemusta jalkapallokulttuureista sekä ammattimaisen harjoittelun tapoja vanhimmille junioreille. Hän haluaa tarjota oman panoksensa seuran organisointiin. VJS:llä on paljon päätoimisia ja oman työn ohella toimivia valmentajia. VJS työllistää 14 päätoimista henkilöä, joista 11 on valmentajia – tosin kaksi talenttivalmentajaa on Suomen palloliiton tukemia.

 VJS:ssä on tavoitteena saada miesten edustusjoukkue nousemaan Kakkoseen mahdollisimman nopeasti, jopa tällä kaudella, mihin on konkreettiset mahdollisuudet. VJS on aloittanut kautensa puhtaalla pelillä. Kun joukkue jatkaa samalla voittavalla pelillä on nousu realismia. Kolsi uskoo, että joukkueen runko pysyy kasassa kauden loputtua. VJS:ään on jo nyt imua, ja nousun toteutuessa se vain lisääntyy.

SEURALLA on kaupungin olosuhteista hyvä stadion käytössään Myyrmäessä ja talviharjoitteluun Myyrmäki-halli. Lisäksi käytössä ovat tietenkin omat olosuhteet, Vantaankosken Aktia-Areena ja Myyrmäen Hissikeskus-kenttä. Seurassa on Kolsin mukaan hyvä pöhinä. Seura ei ole ammattilaisseura, mutta tarjoaa ammattimaisen ympäristön ja harjoituksia myös aamuisin.

 VJS:n toiminta budjetoidaan kulujen mukaan. Kulut katetaan, velkaa ei tehdä.

 ”Jos noustaan ylös, tarvitaan erilaisia tukijoita. Kakkoseen on kyky kasata raha. Kulut nousevat selvästi, tulemme panostamaan markkinointiin ja yhteistyökumppanien hankintaan”, tiivistää Marko Kolsi.

KOLSI ON SYYSTÄKIN YLPEÄ seuransa edustusjoukkueesta. Paikalliskamppailussa TiPS:iä vastaa oli n. 1400 katsojaa. Tällaisilla luvuilla saadaan yhteistyötahot mukaan.

 Kolsi lupaa VJS:n yhteistyökumppaneille alustan, jossa nekin hyötyvät isosta yhteisöstä.

 ”Autetaan heitä saavuttamaan tavoitteitaan ja tuodaan ihmiset heille kontaktiin”, Kolsi vakuuttaa.

 ”Katsojille haluamme tarjota hyviä tapahtumia, joissa yleisö viihtyy. Kun VJS pelaa, haluamme koko seuran identiteetin näkyvän myös edustusjoukkueessamme — hyvää, etenevää pallonhallintapeliä ja aktiivista puolustamista. Pelataan sydämellä paidalle ja taistellaan, ihmiset aistivat, että ollaan tosissaan liikkeellä, mennään eteenpäin”, Kolsi linjaa.

 Omat tärkeimmät kehityskohteet Kolsilla on kehittyä valmentajana ja taustapuolen vetäjänä. Hän on suorittanut SPL:n UEFA B -valmentajatutkinnon. Hän haluaa auttaa seuran A- ja B- junioreita kehittymään kansalliselle ja kansainväliselle huipulle. Joiden- kin pelaajien on tällöin parempi siirtyä pe- laajapolullaan yhteistyöseura HJK:hon, jolla on paremmat resurssit.

KOLSI ON ITSE entinen VJS:n juniori. Mitä eroa on tänä päivänä olla juniori VJS:ssä?

 ”Nyt on tosi suunnitelmallinen putki, laatutakuu ja osaajia joka ikäluokassa. Ennen oli tuurista kiinni, miten sattuu”, Kolsi kertoo.

 Yksilön paloa tarvitaan edelleen. Kovassa, vaativassa ympäristössä harjoittelu valmistaa niin fyysisesti, henkisesti, teknisesti kuin taktisestikin huipulle. Ympäristö tukee yksilöä. VJS:n pelaajia on edennyt jo nuorten maajoukkueisiin muutamia, mutta määrää halutaan kasvattaa jo lähivuosina.

 Kolsi kertoo, että Hollannissa Willem II:lla ei ollut näin paljon täyspäiväisiä valmentajia. VJS:ssä pystytään kokoontuman päivittäin, olla pitempiä aikoja yhdessä. Hollannissa kilpailu ja tekemisen kulttuuri paistoi läpi. Suomessa on pelaajamassaa selkeästi vähemmän.

 ”Vieläkin pitää mennä eteenpäin”, Kolsi näkee.