Menneisyyden tarinoista tulevaisuuden historiaan

ARI MARTINAHO Päätoimittaja

 

VANTAAN KAUPUNGIN historiatoimikunta on käynnistänyt Vantaa50-hankkeen. Sen päätepiste on vuodessa 2024, jolloin Vantaa juhlii 50-vuotista taivaltaan kaupunkina. Hanke on mielenkiintoinen, sillä siinä on tarkoitus lähestyä kaupunkikehitystä muun muassa kansalaisetnografian sekä urbaniteetin ja historiattomuuden näkökulmista.

 Monet näistä teemoista varmasti herättävät keskustelua, sillä ne tuovat uusia näkökulmia kaupunkihistorian kirjoittamiseen. Vantaa on myös kaupunkikehityksessä vaiheessa, jollaista voidaan harvoin havainnoida ja tutkia.

VANTAA on rakentunut useiden keskusten kaupungiksi, jossa kahden junaradan ja lentoaseman ympärille on muodostunut niin urbaania kaupunkikulttuuria kuin maaseutumaista asutustakin. Leimallista onkin urbanisoituminen, monikulttuurisuus, voimakas kasvu ja nopea kaupunkikehitys viimeisten vuosikymmenten aikana.

 Vantaa on ollut erityisesti maalta kaupunkiin muuttaneiden asuin- ja läpikulkupaikka, mutta siitä on muodostunut monille myös uusi kotiseutu, johon on juurruttu. Muuttajien ja paikallisten perinne on sekoittunut ja synnyttänyt uusia tapoja ja tarinoita jo kolmannessa ja neljännessä polvessa.

 Uudet sukupolvet ovat kiinnittyneet ja juurtuneet tänne. Näin on syntynyt vahva paikallisidentiteetti. Tästä on tullut leimallisesti vantaalaisten kaupunginosien ominaispiirre. Täällä ollaan ensisijaisesti myyrmäkeläisiä ja martinlaaksolaisia ja vasta sitten vantaalaisia.

VIIME VUOSINA Vantaasta on tullut myös Suomen monikulttuurisin kaupunki, ja tänne on muuttanut runsaasti uusia asukkaita maamme ulkopuolelta. Se on tuonut kaupunkikehityksen uusien haasteiden eteen. Me kansainvälistymme.

 Tänne on muutettu koko lähimenneisyyden ajan ja tänne asumaan tulleet ovat integroituneet, mutta myös muokanneet paikallista kulttuuria. Muuttajat on koettu voimavaraksi, ja tässä eivät nykyiset maahanmuuttajat tee poikkeusta. Olemmekin näköalapaikalla tarkastelemassa kaupunkikehityksen monikulttuuristumista ja sitä, miten uudet, toisten kulttuurien tarinat liittyvät omiimme ja rikastavat tätä historiamme vaihetta.

 Suurten linjojen lisäksi historia on aina pienten ihmisten tarinaa. Nämä tarinat täyttävät historiattomuuden aukon, ja yksittäisten ihmisten kokemukset voivat kuvata hyvin koko aikakauden tunnelmaa ja henkeä. Menneisyyden muistoihin liittyy koko ajan uusia kertomuksia, ja monikulttuurisuus tuo oman lisänsä siihen, millainen kaupunginosamme kertomuksesta Vantaa50 -hankkeen myötä kirjoitetaan.