Myyrmäen korkeakoulu juhli mietteliäästi

Metropolia Ammattikorkeakoulu vietti 18.9. kymmenvuotisjuhlaa. Myyrmäen kampuksella samaan päivään niputettiin kolme syytä juhlia: syntymäpäivä, kampuksen laajennusosan avajaiset ja uuden lukuvuoden käynnistys.

KYMMENVUOTIAS ei vielä menneitä muistele, ja juhlapäivänä Myyrmäen omassa korkeakoulussa tähyiltiinkin tulevaisuuteen. Metropolia keskitti koko insinöörikoulutuksensa Myyrmäkeen, ja tänä syksynä kampuksella on opiskelijoita kaksinkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Lähiaikojen tavoitteena on nivoa tekniikan ja talouden opintoja tiiviimmin yhteen ja vahvistaa entisestään yhteistyötä yritysten kanssa. Tällä koulutuskombinaatiolla Metropolia lähtee Myyrmäessä etsimään ratkaisuja myös kestävään kehitykseen.

TULEVAISUUTTA ja tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista on kuitenkin vaikea ennakoida. Juhlapäivän puhujavieras professori ALF REHN pohti esityksessään Navigating the Unknown tulevaisuuden tai vaihtoehtoisten tulevaisuuksien hahmottamista ja sitä, mikä oikein estää näkemästä maailmaa, jossa elämme vaikkapa vain seuraavien kymmenen vuoden kuluttua, kun Metropolia viettää kaksikymppisiään. Koska tulevaisuutta on loppujen lopuksi lähes mahdotonta nähdä, siihen on Rehnin mielestä suhtauduttava nöyrästi; on nöyrryttävä sen edessä, miten paljon me tiedämme, ja myös sen edessä, mitä emme tiedä.

 Luennon jälkeen keskustelin tovin Alf Rehnin kanssa uudistuvan Myyrmäen kampuksen näkymistä.

 ”Yhteistyö insinöörialojen ja kaupallisten alojen koulutuksessa on hyvä idea, mutta mielestäni vaikea toteuttaa hyvin. Ei riitä, että opiskelijat pistetään niin kutsutusti samaan halliin. Ihanteellisinta olisi, jos saataisiin yhdistettyä loistavat insinööriaivot ja loistavat kauppatieteilijäaivot ratkaisemaan asioita, jotka ovat ominta juuri täällä Myyrmäen alueella. Otettaisiin huomioon alueen erityispiirteet, sen jännittävät ja vähemmän jännittävät puolet ja koko täkäläisen elämän monimuotoisuus.”

REHNIN MUKAAN ammattikorkeakoulujen vahvuus on nimenomaan niiden tarjoamien opintojen käytännönläheisyys. Hän patistaa ammattikorkeakouluja edelleen olemaan rehdisti sitä omilla osaamisaloillaan. Siitä syntyy hänen mielestään lähialueelle juuri se hyvää tekevä vaikutus, jota niiltä odotetaan.

 Kun emme näe tarkasti tulevaisuuteen, onko nyt opiskelevalla tai opiskelua suunnittelevalla keinoja toimia koulutusvalinnoissa niin, että hän pärjää ja pystyy sopeutumaan vielä kymmenenkin vuoden kuluttua yhteiskunnan, työn ja työmarkkinoiden muutoksiin?

 ”Jos haluaa vaikkapa insinööriksi, ei saa valita suppeinta ohjelmaa vain valmistuakseen insinööriksi, kannattaa valita laajin mahdollinen valikoima oppiaineita. Ylierikoistuminen on näin nopeasti muuttuvassa maailmassa vaarallista.”

 Alf Rehn muistuttaa opiskelijoita siitä, että opiskelijaelämä on hyvin arvokasta aikaa heille myös omaan tulevaisuuteensa valmistautumisen kannalta.

 ”Opiskeluaikana voi vielä tehdä virheitä. Luentosalien ulkopuolella tarjoutuu tilaisuuksia vaikkapa filosofoida opettajansa kanssa oluttuopin ääressä tai tutustua ennakkoluulottomasti eri aineita opiskeleviin. Ja niin, jopa ryypätä ja rellestää. Siis bailaamista, filosofiaa ja verkostoitumista, tasapainoisesti, ääripäitä vältellen.”

Kyllä opiskelija osaa myös elää

INKA VANAJAS ja VISA HALLAMAA myyvät Myyrmäen kampuksen vanhan puolen tuloaulassa tradenomiopiskelijoiden yhdistyksen Trombi ry:n ständillä haalarimerkkejä ja lippuja parin päivän päästä järjestettävän opiskelijoiden yhteisen Suomenlinnan piknikin jälkeisille jatkoille Kaivohuoneella. On tulossa suuret bileet. Ennen piknikkiä on vielä Myyrmäki-hallissa ja Energia Areenalla ”Suomen suurin opiskelijoiden liikunta- ja hyvinvointitapahtuma MetroSport”.

 Lippukauppa käy niin iloisesti, että menoa vierestä seuraava hyvin entinen opiskelijakin haluaisi ostaa lipun sinne jonnekin, missä on taatusti hauskaa.

 ”Forssan maaseudulta” kotoisin oleva Visa tuli Myyrmäkeen opiskelemaan ja asumaan vuonna 2015. Hän valmistuu todennäköisesti vielä tämän vuoden lopussa markkinoinnin ja viestinnän tradenomiksi ja hakee pääkaupunkiseudulta alan töitä.

 Helsinkiläisellä Inkalla käynnistyi nyt kolmas lukuvuosi esimiestyön ja työyhteisön kehittämisen opinnoissa. Hän tekee opiskelun ohessa osa-aikatyötä vaateliikkeessä.

 Sekä Inka että Visa ovat opiskelija-aktiiveja. Molemmat ovat Trombi ry:n hallituksen jäseniä, Inka on Trombin tutorvastaava, eli hän ohjaa liiketalouden opintojen uusien opiskelijoiden perehdyttäjiä, ja Visa puolestaan vastaa yhdistyksen viestinnästä. He aikovat asettua ehdokkaiksi loka-marraskuun vaihteessa järjestettävässä Metropolian opiskelijakunnan edustajiston vaalissa.

 ”Mielestäni tärkein opiskeluaikainen päätökseni on se, että ryhdyin toimimaan opiskelijajärjestössä. Omalla aktiivisuudella on kaikin puolin suuri merkitys siinä, miten opiskelu sujuu ja mihin sijoittuu työelämässä sen jälkeen. Tähtään valmistumisen jälkeen myyntipäällikön tai henkilöstöpäällikön tehtäviin. Koulutus täällä antaa niihin kyllä hyvin valmiuksia, mutta jo opiskeluaikoina kannattaa olla oma-aloitteinen myös verkostoitumisessa”, Inka sanoo.

MYYRMÄKEEN opiskeluympäristönä Inka ja Visa ovat olleet tyytyväisiä. Opiskelijoilla on omat kantapaikkansa juhlimista varten ja monipuoliset mahdollisuudet liikuntaan. Keskustasta saa kaiken tarvittavan palvelun ja ruokaravintoloissa on valinnanvaraa.

 Millaisia ajatuksia kampuksen uudistumispuheet herättävät tradenomiopiskelijassa?

 ”Toivon, että koulun ja yritysten yhteyksien lisääntyessä opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä juuri niiden yritysten kanssa, joille opiskelijan osaamisesta on oikeasti hyötyä. Nyt ei aina niin ole”, Inka vastaa.

 Inka ja Visa eivät olleet kuuntelemassa Alf Rehnin luentoa. Kun ihmettelin, miksi sekä juhlaan että luennolle oli tullut niin vähän opiskelijoita, ja arvelin luennon yleisökadon osittain johtuvan siitä, että Alf Rehn puhui englanniksi, Visa esitti uskottavamman arvion:

 ”Kun opiskelijat saivat iltapäivän vapautusta juhlan vuoksi, he valitsivat ulko-oven luentosalin oven sijaan”.

 Eli he noudattivat juuri sitä opiskelijoiden kampuksen ulkopuolisen elämän sääntöä: bailaamista, filosofiaa ja verkostoitumista, tasapuolisesti. Nyt ei ollut filosofian vuoro.

 Joitain kaikuja opiskelija-aktivismistakin juhlaan mahtui. Metropolian Arabian kampuksella naisopiskelija järjesti mielenilmaisun opetusministeri SANNI GRAHN-LAASOSEN puheen alussa. Hän nousi kateederille ja puhui jotain, jota en Myyrmäessä esitystä streamauksena katsellessani kuullut. Tarkoitus kuulemma oli, että opiskelijat järjestäisivät ulosmarssin ministerin puheen aikana. Loppujen lopuksi kävi niin, että hänellä oli vain muutama seuraaja. Sain jälkikäteen tietää, että hän halusi ilmaista mielipiteensä nykyistä kurjistuvaa koulutuspolitiikkaa vastaan.