Beach Volley #1 Jyrki Nurminen yhdistää huippu-urheilun ja valmentamisen

Jyrki Nurminen ponnistaa Variston Vapaalanaukeen valkoisilta hiekoilta kohti Tokion olympialaisia. Hän on tehnyt suomalaista beach volley -historiaa. Nurminen liikuttaa viikoittain noin sataa Myyrmäen suuralueen lasta ja nuorta lentopallon parissa.

TAMMIKUUN alussa Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén sivusivat suomalaismiesten parasta saavutusta beach volleyn maailmankiertueella. Kaksikko jakoi yhdeksännen sijan Haagin neljän tähden halliturnauksessa. Heidän maailmanrankinginsa oli helmikuussa 56. Muita suomalaisia miespareja ei 200 parhaan joukkoon mahtunut. Nurminen kertoo, että tämän kauden tavoite on top 30, joka avaisi paikan EM-kisoihin ja mahdollisesti MM-kisoihin. Jälkimmäisiin ranking sulkeutuu jo toukokuussa.

 Vain 24 paria pääsee olympialaisiin, joista yksi paikka on varattu Japanille. 15 paria otetaan kisoihin suoraan rankingin perusteella. Osa paikoista jaetaan turnauksissa. Euroopan karsinnoista (Continental Cup) on jaossa viisi paikkaa olympialaisiin. Nämä karsinnat alkavat Kyproksella kesäkuun toisena viikonloppuna.

Kainuun Ristijärveltä Oulun kautta Martinlaaksoon

Nurminen varttui lapsuutensa ja nuoruutensa Kainuun Ristijärvellä. Lentopallopolku vei hänet Ouluun pelaamaan Ettan Mestaruusliigajoukkueeseen. Vuonna 2012 Nurminen asettui Martinlaaksoon tehtyään sopimuksen Korson Vedon kanssa. Salmisaaren biitsihallissa oli valmennustöitä ja harjoituspaikka tarjolla.

 ”Silloinen maajoukkuevalmentaja houkutteli kehittämään miesten beach volley-toimintaa kansainväliselle tasolle. Se kortti kiinnosti.” Nurminen oli juuri voittanut beach volleyn, eli biitsin, Suomen mestaruuden parinsa Pekka Piipon kanssa. Kolmen vuoden jatkosopimus Ouluun sai jäädä. Nurminen pelasi vuoden Mestaruusliigassa Korson Vedossa. Tämän jälkeen biitsistä tuli Nurmisen ykköslaji. Lentopalloura jatkui miesten 1-sarjassa Vantaan Lentopallossa.

”Poimin pelkästään palloja takakentällä”

Nurminen saavutti kansainvälistä menestystä jo vuonna 2016 edellisen parinsa, Piipon, kanssa. Paikka aukesi vuoden 2017 EM-ki- soihin, joiden jälkeen Nurminen vaihtoi paria. Todelliseen lentoon ura on noussut nuorten olympianelosen, Sirénin, rinnalla. Roolijako peliparilla on selvä. Sirén pidempänä on torjuja ja Nurminen lyhyempänä puolustaja. ”Minä en oikeastaan koskaan pelaa verkolla. Poimin pelkästään palloja takakentällä”, Nurminen täsmentää.

Beachvolley2
Beachvolley1

Lentopallo- ja biitsivalmentaja

Nurminen aloitti vuonna 2015 lentopallokoulutoiminnan koordinaattorina, kun Vantaan Lentopallo ja PuMa-Volley hakivat matalan kynnyksen lentopalloharrastusta varten valtion apurahan. Hän asettui asumaan Vantaanlaaksoon vuonna 2017. Nurminen vetää WAU ry:n lentopallokerhoa kouluilla sekä lentopallokouluja Vantaan Lentopallolle ja PuMa-Volleylle. Lisäksi hän valmentaa Urhea Vantaan yläkouluikäisiä. Hän kokee, että valmennus on ollut helppoa yhdistää huippu-urheiluun. Nurminen on suorittanut lentopallon ammattivalmentajatutkinnon Kuortaneella.

 Nurminen vie biitsiä eteenpäin. Hän on aloittanut leiritoiminnan järjestämisen, kilpailee ja vie tietotaitonsa kentille suomalaisille harrastajille ja junioreille. ”Ikinä en ole beach volleyhyn saanut valmennusta. Sen olen ihan itse oppinut. Paljon olen katsonut pelejä ja jalostanut siitä oman pelifilosofian.

 ”Nurminen vetää biitsihallilla lajikursseja ja antaa yksityisvalmennusta. Hän toteutti monivuotisen unelmansa ja järjestää nykyään biitsileirejä oman yrityksensä kautta. ”Yli 100 ihmistä lähtee aina keväällä Turkkiin aloittelemaan biitsikautta”, kertoo Nurminen.

Huippuja matkimalla

Omaa peliään Nurmisen on täytynyt kehittää huippuja matkimalla. ”Poimin semmoisen samanmittaisen pelaajan ja rupean katsomaan, miten se pelaa tiettyjä tilanteita. Todd Rogers on tämmöinen legendaarinen jenkki biitsin pelaaja ja Bruno Oscar Smith, Brasiliasta”. Molemmat ovat Nurmisen kokoisia olympiavoittajia. Heillä on myös kokeneet parit.

Vapaalanaukeen huippukentät

Maajoukkue harjoittelee kesäisin Varistossa. ”Siellä on rakennettu kentät viimeisen päälle. Biitsi Vantaa organisoi sitä. Suomen Beach Volley Oy on tuonut sinne valkoisen hiekan. Siellä on Suomen parhaat harjoitteluolosuhteet ja oma kenttä maajoukkueelle.” Ennen Nurminenkin harjoitteli myös Vetokannaksella, kunnan kentällä, jossa hiekka on kuoppainen, ja verkot vähän sinnepäin.

Teneriffalla vai Salmisaaren hallissa?

Haasteita harjoitteluun ja turnauksissa kiertämiseen tuo budjetin niukkuus. Nurminen ja Sirén saavat tälle kaudelle Lentopalloliitolta tukea 4000 €. Naisten maajoukkueen kahden parin tuki on 220 000 €, jossa on mukana Olympiakomitean tuki. Maailman top 30 -parit harjoittelevat talvisin Teneriffalla, Nurminen ja Sirén Salmisaaren biitsihallissa. Osallistuminen maailmankiertueelle on rahoitettu heidän organisoimallaan joukkorahoituskampanjalla.