Näkökulmaa kapitalismiin ja kulutukseen mainostauon myötä

MAINOSTAUKO on ulkoilmanäyttely, joka kritisoi mainosten ylivaltaa julkisessa tilassa ja tarjoaa vaihtoehdon vallitsevalle tilanteelle. Street Art Vantaan Essi Ruuskanen kuratoi projektia, jossa on mukana yhteensä kolmekymmentä eri alojen taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta. He ovat luoneet ainutlaatuisia julisteita vantaalaisten iloksi.

PROJEKTIN tarkoituksena on haastaa kaikenlaiset toimijat tuottamaan epäkaupallista sisältöä. Julkisen tilan viestintää voisi monipuolistaa ja rikastuttaa, jos mainostilan vuokraajat olisivat halukkaita tarjoamaan esimerkiksi kerran vuodessa ilmaisia mainostaukoja.

“Julkisessa tilassa jokaisen ohikulkijan arkeen pakotetut mainokset vaikuttavat siihen miten ajattelemme, millaisen estetiikan ja muotokielen koemme tutuksi, millaiset viestit ja henkilöt saavat kuulua ja näkyä sekä lopulta myös siihen millaisia päätöksiä teemme joka päivä. Kaikki nämä päätökset ja arvot vaikuttavat yhteiseen todellisuuteemme”, kertoo Essi Ruuskanen. “Yhteisen, jaetun tilan kyllästäminen kapitalismin arvojen visualisoinnilla vahvistaa ihmisten typistämistä kuluttajiksi ja kulutususkonnon jalansijaa kulttuurimme virallisena myyttinä. Tähän haluamme muutoksen.”

NÄYTTELYN inspiraationa ovat toimineet aikaisemmat samanhenkiset projektit, kuten Philadelphiassa toteutettu #TrashcanTakeover (2018), Caroline Caldwellin & RJ Rushmoren ”Art in Ad Places” New Yorkissa (2017) sekä Elissa Erikssonin ”Haluan nähdä muutakin” Helsingissä (2011), jonka seurauksena Kokoro & Moi tekivät JCDecauxille jatkokampanjan ”Muutakin” (Something Else).

MAINOSTAUKO on esillä 1.–14.4.2019. Vantaan kaupunki tukee taideprojektia tarjoamalla teoksille kaupungin hallinnoimat abribus-ulkomainospaikat.