Saga Andersson tähtää uuteen ennätykseensä

SEIVÄSHYPPÄÄJÄ SAGA ANDERSSON lähtee kohti kesää yleisurheilun hallikauden kotimaisen tilaston kakkosena tuloksella 430. Konkari Minna Nikkanen on ylittänyt riman kaksi senttiä korkeammalta. Maaliskuussa Andersson harjoitteli yhdessä Nikkasen kanssa Turussa. Yhteiset harjoitusjaksot ovat jo tulleet tavaksi.

ANDERSSON on asunut Louhelassa koko nuoren ikänsä. ”Ihan kiva paikka. Täältä on kätevä liikkua”, toteaa Andersson. Hallikaudella Andersson harjoittelee Helsingin Myllypurossa, kesäisin Eläintarhan kentällä. ”Myyrmäen stadionilla teen joskus kesäisin juoksutreenejä. Olen hypännyt siellä kisoissa pari kertaa. Hyvin on mennyt”, kertoo Andersson. Andersson on tyytyväinen Myyrmäen kuntosalitarjontaan. ”Vantaa-kortilla pääsen saleihin ilmaiseksi. On tosi kiva, kun vaihtoehtoja on paljon”, iloitsee Andersson.

 Viime kauden nuorten MM-kilpailut Tampereella päättyivät lievään pettymykseen. Anderssonin odotukset olivat korkealla. Hän olisi ollut tyytyväinen mitaliin, mutta päätyi seitsemänneksi. ”Fiilis oli törkeän hyvä. Yleisö oli mahtava. Hyppäsin ihan okei tuloksen, mutta olin tosi epävarma”, muistaa Andersson Tampereen MM-kisoista.

VIIME KAUDEN tulokset olivat 440 hallikaudella ja 439 ulkokentällä. Andersonin ennätys 442 on kaudelta 2017. Tällä hallikaudella Andersson ei ole tuntenut epävarmuutta. ”Olin oppinut tärkeän jutun, että treeneissäkin pitää antaa kaikkensa eikä tehdä läpijuoksuja.”

 Anderssonille on tärkeää, että kotimaassa on samantasoisia hyppääjiä. Nikkanen, Andersson ja Wilma Murto muodostavat kotimaisen kärkitrion. Huipulle on vaikeampi päästä, jos kiritysapua ei löydy. Nuorten SM-kisoissa hän on käytännössä joutunut hyppäämään yksin toisten lopetettua kilpailun ennen Anderssonin aloituskorkeutta. Kansainvälisissä kisoissa kovaa vastusta on aina löytynyt.

 Tavoitteena tälle kaudelle ainakin 456, mikä on Dohan MM-kisojen raja. ”Treeneissä on mennyt niin hyvin, että kyllä se pitäisi mennä”, toteaa Andersson. Tulosparannus edellyttää jäykempien seipäiden käyttöä. ”Pariin vuoteen en ole mennyt tuloksellisesti eteenpäin, vaikka olen kovemmassa kunnossa. Ennemmin tai myöhemmin parannus tulee.” Harjoituksissa Andersson on hypännyt aiempia korkeampia hyppyjä. Myös nopeus- ja voimaominaisuudet ovat kehittyneet.

 Ruotsin Boråsissa järjestetään heinäkuussa alle 20-vuotiaiden EM-kisat. Ne ovat Anderssonille kauden ykköskisat. Sinne hän haluaa mennä saavuttamaan hyviä tuloksia ja sijoituksia. ”Tärkeät ovat totta kai myös Dohan kisat, jos sinne pääsee. Mutta ne ovat aika myöhään”, miettii Andersson. Yleisurheilun MM-kilpailut järjestetään Dohassa, Qatarissa 28.9.–6.10.

KAUDEN ALUKSI Turussa järjestetään kansainvälinen kilpailu, Paavo Nurmi Games, kesäkuun 11. päivä. Jos Andersson saavuttaa Dohan kisarajan, hänen on rakennettava valmentajaisänsä Björn “Nalle” Anderssonin kanssa kaksi kuntohuippua. Tällöin on harjoiteltava välillä kovempaa kuin muuten olisi tarkoitus.

 Andersson harjoittelee mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän. ”Kun treenaa kovaa, on vahva tunne, että saa itsestään paremmin irti.”

 Ennen kilpailukauden alkua Andersson matkustaa toukokuussa kahdeksi viikoksi Italiaan, Rooman lähistölle, harjoittelemaan Minna Nikkasen kanssa. Kilpailukausi alkaa toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Aloituskilpailut voivat olla pikkukisoja. Viimeistään Paavo Nurmi Gamesissa kausi käynnistyy.