Myyräncolosta tulee kulttuurin laboratorio, ei bunkkeri

IMATRAN VOIMAN entisestä keskuslaboratoriosta on kovaa vauhtia muodostumassa elävä ja vilkas kulttuurikeskittymä, jonka ytimessä on Myyräncolo monipuolisine mahdollisuuksineen ja toimijoineen. Paikka löytyy nykyisen Virtalon eli entisen Colosseumin takaa, samasta Kilterinmäen korttelista.

 Paikan ovat löytäneet paikalliset kulttuurin tekijät animaatioista teatteriin sekä katutaiteesta musikkiin. Kaiken perustana on yhdessä tekemisen synergia. Myyräncolon luovan ilmapiirin taustalla väreilee vahvasti myös yritystoiminta, joten pelkästä harrastamisesta ei ole kyse.

 Yli tuhannen neliön tila on taiteen ja kulttuurin tekemisen paikka. Se luo myös estradin paikallisille muusikoille ja muille esiintyville taiteilijoille. Sinne on tulossa kauan kaivattu, noin 150 katsojapaikan klubitila kaikin herkuin, eli tilaan rakennetaan huippuluokan ääni- ja valotekniikka.

TÄSSÄ astuu kuvaan Keyofd Oy. Moderni design ja tekniikka yhdistyvät yrityksen äänentoistolaitteissa, ja Myyräncolo toimii samalla showroomina yrityksen tuotteille.

 Yrityksen perustaja toimitusjohtaja ROHAN JAGUSTE näkee tässä synergiaetua ja korostaakin, että heille on busineksen lisäksi tärkeää olla osa paikallista kulttuuritoimintaa. Tällainen monipuolinen kulttuuriyhteisö ruokkii myös hänen luovuuttaan ja antaa ideoita omaan tuotekehitykseen.

 ”Kaikissa Euroopan kaupungeissa on tarvetta tällaiselle kulttuurifoorumille, jossa esimerkiksi nuoret aloittelevat muusikot pääsevät esiintymään. Me pyrimme tarjoamaan siihen hyvät puitteet ja samalla tietysti luomme tulevien ammattilaisten keskuudessa omaa brändiämme”, Raguste sanoo.

 Rohan Jaguste pitää tärkeänä, että tällaisen taide- ja kulttuurikeskittymän kautta voi verkostoitua laajemminkin kuin paikallisesti.

 ”On tärkeä olla osa tällaista vuorovaikutteista kulttuuritoimintaa ja rakentaa omaa kontaktiverkostoa siinä samassa. Se luo hyvää pohjaa myös taloudelliselle toiminnalle”, hän painottaa.

 Hän pitää tärkeänä myös saatua palautetta ja niitä kokemuksia, joita Myyräncolon tyyppinen paikka tarjoaa.

 Yrityksen toiminta on alkanut Ruotsissa, Tukholmassa on edelleen oma toimipiste ja myös laitteiden design suunnitellaan siellä.

RADIOASEMA SayFM toimii myös Myyräncolossa. Radio aloitti lähetyksensä Helsingin Arabiassa, mistä toiminta siirtyi viime vuonna Myyrmäkeen. Toiminnanjohtaja MIKA VÄISÄNEN näkee, että muutto kannatti. ”Tilat ovat toimivat ja olemme täällä paikassa, missä tapahtuu ja ilmapiiri on hyvä. Talkoita on myös paiskittu hyvässä hengessä”, hän kertoo.

 ”Kun kaikki on valmiina, täällä on paljon juttuja, joista meille radion kannalta on apua ja hyötyä. Bändin stage mahdollistaa livejutut, joiden tekemisestä monet toimittajamme ovat kiinnostuneita”.

 Väisänen korostaa, että jokaisella toimijalla on tietysti omat juttunsa, mutta ilmapiiri on innostava. Mukaan tulee koko ajan uutta väkeä ja Myyräncolo tilana itsessään elää.

 ”Täällä pöhinän keskellä jotkut ovat heittäneet, että Myyrmäki on tulevaisuuden Berliini”, hän naurahtaa.

MUTTA turhaan Myyrmäki yrittää olla muuta kuin se on. Myyräncolokaan ei ole bunkkeri, vaan osa avointa paikallista kulttuuritoimintaa, kulttuurilaboratorio, kuten paikkaa siis myös kutsutaan. Ja vaikka tilojen osalta on kysymys tilapäiskäytöstä, on vahva ja monipuolinen kaupunkikulttuuri Myyrmäessä pysyvää.