OMAN POLKUNSA RAIVAAJA

OHI JA YLI MLUOTTIEN

 

P O E T R Y  S L A M  I N  Y O U R   F A CE 

 

JONNA NUMMELA a.k.a. Nihkee Akka on vantaalainen lavarunoilija, feministi ja koomikko, Poetry Slamin

suomenmestari 2018, Poetry Slamin EM-nelonen, Helsinki Poetry Connectionin

varapuheenjohtaja ja Pohjoismaiden Poetry Slam-mestari 2019.

Tapasimme Jonnan syyskuussa, hetkeä ennen lähtöä Tanskan kisoihin, josta hän palasi

mestaruuspokaali mukanaan.

 

Nihkee skidi?

Jonna Nummela kasvoi Kaivokselassa, meni kouluun Myyrmäessä ja tutustui teatteriin Tikkurilassa.

”Lapsesta lähtien olin sopivasti häiriöksi sillä tavoin, että vanhemmat keksivät laittaa minut Tikkurilaan teatterikouluun. Ei se sentään mikään sisäoppilaitokseen lähettäminen ollut, mutta kysyi päättäväisyyttä. Seitsemän ikäisenä matkustin bussilla Tikkurilaan joka viikko.” Jonnan lapsuusvuodet antoivat jo osviittaa siitä mitä se on, kun joku ei mahdu muotteihin. ”Olinko poikatyttö? En osaa sanoa, minähän olin vain omasta mielestäni minä. Muut sitten ehkä nimesivät poikatytöksi, kun olin vilkas, esiintymishaluinen ja mielikuvituksekas.”

Nihkee Ruusunen?

Kallion lukioon mennessä oli teatteri jo kirkastunut mahdolliseksi uraksi asti. Lukiossa oli valtava määrä aktiviteetteja ja esityksiä, mutta roolitukset eivät osuneet eikä niissä ollut paljonkaan liikkumavaraa. ”Tein mummoja ja miehiä, koska en sopinut Prinsessa Ruususeksi. Nuoren naisnäyttelijän ei sopinut olla minunlaiseni, vaan toisenlainen. Aika nopeasti ymmärsin, ettei ole fiksua takoa päätään seinään tässä asiassa, vaikka toivoinkin, että rooleissa olisi ollut monimuotoisempi valikoima tarjolla”, Jonna huokaa. Lukion jälkeen hän pyrki Teatterikorkeakoulun dramaturgilinjalle, sillä kirjoittaminen oli koko ajan kulkenut kaiken rinnalla. “Mietin, että on ehkä parempi itse kirjoittaa itselleen sopiva rooli kuin odottaa sitä, että maa- ilma muuttuu.”

”Dramaturgipuolelle otetaan yhä hyvin vähän opiskelijoita, ja silloin kuin hain sinne oli määrä 0-2 henkeä vuodessa. Tahkosin itseäni sisään pari vuotta onnistumatta ja myönnettävä oli, että nuoren ihmisen mieltä söi jatkuva kelpaamattomuuden tunne. Viiden kärjessä oleminen ei lohduttanut, jos vain kaksi otettiin sisään. Yhä edelleen harmittaa, että ammattiin valmistava tutkinto on noin tiukassa. On turhauttavaa, kuinka voimakkaasti taiteen korkeakoulut toimivat suomalaisen kulttuurielämän portinvartijoina eivätkä avoimesti tiedosta tai pyri purkamaan tätä valta-asetelmaa. Nykyinen tilanne johtaa elitismiin ja rajoittaa ja hidastaa taidelaitosten muottiin sopimattomien tekijöiden pääsyä alalle”, Jonna summaa.

”On turhauttavaa, kuinka voimakkaasti taiteen korkeakoulut toimivat suomalaisen kulttuurielämän portinvartijoina eivätkä avoimesti tiedosta tai pyri purkamaan tätä valta-asetelmaa.”

 

P O E T R Y  S L A M  I N  Y O U R  F A C E

 

Tulevaisuutta-MYT-52019

 

 

 

Tulevaisuutta tutkimassa

Jonna on aina pitänyt itseään ihmisenä, jolla on jo toinen jalka tulevaisuudessa. “Saatuani vinkin, että Skotlannissa voi opiskella ilmaiseksi, lähdin katsomaan mitä Edinburghissa oli tarjolla.” Siellä aloitetaan yli- opisto 17-vuotiaana, joten Kallion lukio oli tarjonnut Jonnalle jo suurimman osan siitä opetuksesta, mitä siellä oli. Nummela siirtyi Lontooseen, missä tarjoutui mahdollisuus opiskella dramaturgiaa ja käsikirjoitta- mista soveltavan teatterin ja yhteisöpedagogin opintojen ohella. “Stand up -skene avautui ja tutustuin myös poetry slamin moninaisiin mahdollisuuksiin”, Jonna kertoo. “Viihdyin hyvin ja olin jo päättänyt jäädäkin sinne, mutta maailma ei pysähtynyt ja asioita tapahtui, halusimme tai emme. Brexit ja siitä syntynyt avoin maahanmuuttovastaisuus, Iso-Britannian haastava työllisyystilanne ja ikävä perheen luo Vantaalle toivat lopulta takaisin Suomeen.”

 

”Brexit ja siitä syntynyt avoin maahanmuuttovastaisuus, Iso-Britannian haastava työllisyystilanne ja ikävä perheen luo Vantaalle toivat lopulta takaisin Suomeen.”

 

 

 

Larin-Paraske-MYT-52019

 

Larin Parasken jäljillä

Suomessa palasia alkoi tipahtelemaan paikoilleen ja kielikin tuntui omalta ilmaisuvälineeltä tauon jälkeen. “Tapasin ihmisiä, verkostoiduin, sain töitä ja yhtäkkiä tuntui siltä, etten ollutkaan yksin - meitä oli muitakin samalla tavalla ajattelevia”, Jonna kuvailee. “Runonlaulanta ja runojen esittäminen ei todellakaan ole mitään uutta, mutta tällä tavalla se oli kuitenkin.”

Päivätyössään Nummela tapaa monenlaisia ihmisiä, joilla oli tarina kerrottavanaan. Ihmisten kohdatessa ja jakaessa tuntojaan molemmat ovat sekä opettajia että oppilaita. “Monesti kuitenkin törmäsin siihen, etteivät omat kertomukseni tai ihmisten todelliset tarinat käyneetkään aineistoksi koska ne niputettiin ‘terapiataiteeksi’, omakohtaisuudessaan kiusallisiksi tai arvottomiksi”, Jonna sanoo.

 

“Runonlaulanta ja runojen esittäminen ei todellakaan ole mitään uutta, mutta tällä tavalla se oli kuitenkin.”

 

“Olen löytänyt oman paikkani. Nautin siitä, että olin tarinankertoja jo lapsena ja olen sitä yhä.“

 
 Aktivisti-MYT-52019
 
 
 
 
 

Aktivisti

Nummela ei jäänyt harmittelemaan tilannetta. “Liityin mukaan Helsinki Poetry Connectioniin. Minulla oli sanottavaa ja halusin sanoa sen.”

“Alter egoni Nihkee Akka on tämän päivän runonlaulaja, raivokas feministi ja queer-agitaattori”, Nummela kuvailee. “Oma ääneni on aktivistin ääni ja teen keikkoja festareilla, kirjastoissa ja lavoilla. Haluan tehdä töitä lavarunouden tunnettavuuden eteen ja taiteenlajin arvostuksen nostamiseksi.”

Suomeen palaaminen ei sulkenut kansainvälisiä ovia. “Osallistun kansainvälisiin Poet- ry Slam -kisoihin siksi, että siellä jaetaan tekemistä, verkostoja ja osaamista, vaikka se ei suomenkielisenä ole aina suinkaan helppoa”, Jonna kertoo. “Olen mukana syyskuussa Tanskassa Poetry Slamin Pohjoismaiden mestaruuskisoissa ja, toisin kuin muut, toimitan sinne esiintymisestäni englanninkielisen version, vaikka se syö hieman kielen voimaa.” Kieli ei ole kuitenkaan ainoa asia, johon Nummela nojaa. “Omat esitykseni ovat osin komiikkaa, osin esiintymistä ja osin runoutta.”

Tänään Nummela on tyytyväinen. “Olen löytänyt oman paikkani. Nautin siitä, että olin tarinankertoja jo lapsena ja olen sitä yhä.“

 

SE FIILIS KUN VOITAT POHJOISMAISEN LAVARUNOUDEN MESTARUUDEN

 

Fiilis-MYT-52019

 

 

 

Pian Myyr York Timesin haastattelun jälkeen Jonna kruunattiin Tanskassa pohjoismaiden Poetry Slam mestariksiksi 2019. Tavoitimme voittajan tuoreeltaan ja kysyimme tunnelmia:

”Tää on koko suomalaisen lavarunoskenen voitto, Helsinki Poetry Connectionin voitto, mun kirjallisen ilmaisun open, äidin ja isoäitien ja lätkähullun faijan voitto. Mutta ennen kaikkea tää on sen tosi oudon, pikkuvanhan, itkusilmäisen mutta uhmakkaan koulukiusatun kaivokselalaisen esiteinin voitto, joka mutsin nahkatakki niskassa ja Tehosekoitin kannettavassa cd-soittimessa työnsi pyörää Myrtsistä himaan ku joku oli taas käyny puhkoo välkällä kumit. Sä oot paras. I love elämä!”