ORSHALEM FOOD

MICHELINIT JÄLLEEN MAKUMATKALLA.

 

Zaarar-MYT-52019

 

 

 

 

 

 

Sakarin oreganolla maustettu leipä, Zaatar, lepää herkullisesti jogurtissa.

 

Sik-sak-sambusa-MYT-5019

 

 

 

 

 

 

Sik-sak-sambusa! Toimii niin kastikkeella kuinilmankin.

 

Keitto-NYT-52019

 

 

 

 

 

 

Keitto on mukiinmenevää, vaikka tarjoillaankin kulhossa.

 

Kovan-onnen-King-MYT-52019

 

 

 

 

 

 

Kovan onnen King. Makua hallitseekin kulissien takana curry-kastike ja liiallinen etikkaisuus.

 

Myyr Yorkin Michelinit ovat rehtejä, Kaivokselassa kasvaneita, raavaita miehiä, jotka arvostavat riittävän suuria annoksia, mutta myös hyvää makua ja asiallista palvelua. Miehet liikkuvat välillä yksin, usein kaksin tai kolmisin, joskus jopa perheen kanssa. 

 page22image6960256 page22image26114160

SYKSY ON SAAPUNUT kaupunkiin, kun Michelinit saapastelevat pitkin raittia. Pohjoistuuli riepottaa puiden oksia. Pian olisi saatava lämmikettä, ennen kuin kylmä tunkeutuisi Sakarin ja Anteron luihin ja ytimiin.

VUOLLEMUTKAN talojen alakerrasta kajastaa valoa hämärtyvään iltaan. Suuntaamme sitä kohti. Ravintola Orshalem Food toivottaa meidät kuvien kera tervetulleiksi. On vähän katsojasta ja asuinpaikasta kiinni, onko paikka helposti löydettävissä. Michelineille se on Megaspizzan tavoin lähinnä ohikulkureitin vieressä, hieman syrjässä. Ovi narahtaa ja astumme sisään.

Meitä vastassa on reipas rasvaisen ruoan tuoksu, joka kalibroi paikan odotukset. Kebabpaikkoihin verrattuna ravintola on siisti, laajemmalla skaalalla kuitenkin hieman tunkkainen. Meidän lisäksemme muita syöjiä ei perheenjäseniä lukuun ottamatta näy, mutta ruokaa tilataan selkeästi kotiin.

VAIKKA menut löytyvät myöhemmin myös pöydistä, päädymme tiskille tekemään tilauksen. Lähi-idän keittiö on Michelineille vähän vieraampi. Tarjolla on kanaa shawarma, kana- tai nautaberiania, hummusta, fa- lafeleja ja vastaavia, ei täysin tuntematonta mutta hieman epävarmuutta herättävää. Vaikka arvomme valintojamme pidempään, emme saa myyjältä apuja. Pizzat olisivat tietysti helppo vaihtoehto, mutta ne karsimme pois, koska vastaavia saa muualtakin.

SAKARI päätyy ottamaan alkupalaksi zaataria jogurtilla. Zaatar tarkoittaa oreganolla maustettua leipää. Antero aloittaa hummus-lautasella. Alkuun kuuluu lisäksi linssikeitto. Alkupalat ovat hyviä, keitto samaten. Hummus kastikkeineen on sopivan hapanta. Vähän jää epäselväksi, onko pöytään zaatarin lisäksi toimitettu leipä osa annosta vai ei, mutta hyvin toimii. Zaatarissa maistuu mukavasti oreganotyylinen mausteseos, jota jogurtti pehmentää.

PÄÄRUOAKSI Antero ottaa Sambusaa, joka on sambusa-taikinasta tehtyjä, jauhelihamassalla täytettyjä pasteijan tapaisia kolmioita. Nyytit on hyvin tehty. Ne maistuvat rapeilta, lihaisilta ja täyttäviltä olematta kui- tenkaan raskaita. Makua voi varioida kastamalla kolmioita joko tzatzikiin tai hummukseen, mutta ne toimivat hyvin myös ilman kastiketta.

Sakari ottaa maistelu- ja taisteluhengessä King-annoksen, jossa on kanaa shawarma, falafeleja, grillattua munakoisoa ja kaiken maailman kastikkeita. Sakaria jurppii annoksessa currykastike, joka midaan koske- tuksen tavoin tartuttaa kaikkeen kaupan valmismarinadin maun. Lisäksi etenkin Sakarin annoksessa korostuu kanansiipipaikoista tuttu, etikkaisen kirpeä kastike. Pienissä määrin maku menettelee, mutta nyt se ampuu yli. Onneksi isoissa annoksissa on myös paljon tuoreita kasviksia, jolla makua voi leikata. Kokemuksena maut ovat, curry- kastiketta lukuun ottamatta, hyvällä tavalla mielenkiintoisia, mutta eivät aivan omaan suuhun sopivia.

YLLÄTYKSENÄ ateriaan kuuluvat myös jälkiruoat. Tarjolla on kardemummainen pannacotta, joka toimii aterian päälle hyvin. Jälkiruoka maistuu miedon hienovaraisella tavalla sekä täyteläiseltä, makealta että kar- demummalta. Mausteisen ruoan päälle se virkistää samalla tavalla kuin kylmä maito parhaimmillaan.

Ruokailun jälkeen olo on täysi, mutta ristiriitainen. Annokset on tehty sydämellä ja paikassa on selvästi positiivinen fiilis, mutta hieman hämmentävä makumaailma ei saa varauksetonta suositusta. Menisimmekö uudestaan? Kyllä, sillä arvostelukeikka ei ole ensimmäinen vierailu kyseiseen paikkaan. Maut vaativat totuttelua, mutta niille löytyy varmasti kannattajia.