Kiertotalouden mukainen ostoskeskus itää jo Isomyyrissä

TAANNOIN KUULIN Sveriges Radion suomenkielisen Sisuradion lähetyksessä jutun Eskilstunassa sijaitsevasta ReTuna-kiertotalouden ostoskeskuksesta. Mielenkiintoni asiaan heräsi, koska kyseinen pikkukaupunki sijaitsee noin 120 kilometrin päässä Tukholmasta ja tunnetaan ”suomalaiskaupunkina”.

Jutun ostoskeskus ReTuna avattiin vuonna 2015 ja tuolloin se oli maailman ensimmäinen kierrätyskauppakeskus. Sen toimintakonsepti on kuluneen viiden vuoden aikana tullut entistä ajankohtaisemmaksi ja se onkin saanut viime aikoina runsaasti kansainvälistäkin huomiota ja medianäkyvyyttä. Siitä on tullut kaupungille myös melkoinen turistinähtävyys ja vierailijoita saapuu niin läheltä kuin kaukaa.

LIIKEIDEA ReTunassa on yksinkertainen: otetaan vastaan tavaraa, joka lajitellaan, kunnostetaan ja sitten myydään. Oleellista on, että toimintaa ei nähdä pelkästään kierrätyksenä, vaan kauppakeskus kilpailee tavallisten kauppakeskusten kanssa.

Ulkoisesti ReTuna on kuin mikä tahansa kauppakeskus. Ero perinteiseen on, että kaikki myytävät tuotteet ovat jo vähintään kerran käytettyjä. Ainoat, joissa tämä ei päde, ovat ravintola ja luomukahvila, jotka toimivat muuten ekologisin ja ympäristöfiksuin ideoin.

Liikkeitä on myös laidasta laitaan. Sieltä löytyy kosmetiikkaa, kenkiä, vaatteita naisille, miehille ja lapsille. On elektroniikka, leluja, kodintarvikkeita ja huonekaluja. ReTunasta löytyy myös kahvila-ravintola sekä kokous- ja neuvottelutiloja.

ReTuna tekee myös yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa, joissa on muun muassa koulutuslinjoja ympäristö- ja kierrätys designeen sekä ympäristötietoisuuteen suuntautuneita linjoja.

Jotakin idean toimivuudesta kertoo, että jo viime vuonna Ruotsin ensimmäinen kierrätysostoskeskus pyöri omavaraisesti ilman julkista tukea ja se tarjoaa myös työpaikkoja kymmenille ihmisille.

Miksi minä sitten tätä Eskilstunan asiaa hehkutan?

MIELEEN väistämättä hiipi ajatus, mitä jos mekin Myyrmäessä lähtisimme luomaan jotakin tällaista. Resurssimme ovat varsin samanlaiset. Eskilstunassa asukkaita on 67 000 ja meillä 53 000. Molempien sijainti maantieteellisesti ja liikenteellisesti on hyvä, ja kumpikin kaupunki suhtautuu myönteisesti kierrätys- ja ympäristöasioihin. Täällä Vantaalla on lisäksi Yhteinen pöytäprojekti, joka on esimerkki onnistuneesta kierrätys-konseptoinnista, joten osaamista löytyy.

Meillä on myös oppilaitoksia, joiden kanssa kierrätys- ja ympäristöasioista voidaan luoda opinto-ohjelmia.

KIRPPUTOREJA ja kierrätystä Myyrmäessä on aina ollut, ja nyt Kierrätyskeskus on avannut myymälänsä ostoskeskus Isomyyrissä. Aihioita tällaiseen kiertotalouden ostoskeskukseen on jo täällä, ja nyt tarvitaan vain jatkotoimenpiteitä ja lisää energiaa asian koordinoimiseen ja suunnittelun käynnistämiseen. Isomyyri toimisi näin, vielä viimeiset toimintavuotensa, uuden konseptin sisäänajajana ja pilottipaikkana.

Tällaiselle kiertotalouden ostoskeskukselle, joka sijaitsee lähiökeskuksessa, hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä, kuten Isomyyri Myyrmäessä, on varmasti koko pääkaupunkiseudulla tilausta. Uskoisin, että myös vastuulliset sijoittajat ja toimijat näkevät tässä kiinnostavan mahdollisuuden uudenlaisen konseptin toteuttamiseen ja taloudellisesti kannattavaan toimintaan - siinä missä jättimäisissä outlet-myymälöissäkin.

Eli pannaan toimeksi!