KIVEN KESYTTÄJÄ, PRONSSIN PAKOTTAJA,
NÄYTTELYN kuraattorilla, JEAN RAMSAYLLA, oli monitahoinen tehtävä: avata näyttely ja tarinat valtavien veistosten ja ennen näkemättömien piirrosten takana niin Vantaan taidemuseo Artsin kuraattorina, Pullisen taiteeseen erinomaisesti perehtyneenä tutkijana kuin vanhempiensa jälkeläisenä. Sen hän myös onnistui tekemään, ja kierros hänen opastamanaan tuntui siltä kuin olisi saanut lahjan.
LAILA PULLINEN (1933–2015) syntyi Terijoella, työskenteli Italiassa ja nousi pronssiveis- tostensa ohella taidemaailman terävimpään tietoisuuteen rä- jäytystekniikalla toteutettujen reliefien tekijänä vuonna 1967. Tavattuaan aviomiehensä Laila Pullinen asettui Vantaan Nissbackaan, Magnus Ramsayn suvun kotitilalle. Vantaasta tuli paikka, jonne hän perheineen juurtui. Nissbackan luonto vaihtuvine vuodenaikoineen paitsi inspiroi, myös mahdollisti avaruudellaan valtavien yhdistelmäveistosten työstämisen, joita Pullisella oli työn alla useita yhtä aikaa. Jean Ramsayn sanoin: ”Enemmän kuin pronssia tai kiveä, Laila veisti valoa – se oli hänen pääasiallinen materiaa- linsa.”
PULLISEN TUOTANNOSTA nähdään aiemmin näkemätöbtä materiaalia sekä Nissbackasta että Laila Pullisen säätiönkokoelmista – räjäytysteoksia, pronssiveistoksia, kivi-pronssiyhdistelmäveistoksia ja piirroksia. Lehtiarkistoista on löydetty vuosikymmenien varrelta haastatteluja ja kuvia, jotka ovat esillä museon sisääntuloaulassa, ja jotka maalaavat ajankuvaa monin tavoin.
Vantaan kaupunki on julkais- sut näyttelystä esitteen, jonka toimittivat EEVA HYTÖNEN ja Jean Ramsay. Esitteen viimeisellä sivulla voi nähdä kuvan veistoksesta, joka on lähes neljä metriä korkea ja painaa kuusi tonnia. Sen vieressä seisoo Laila Pullinen, todistaen omalla olemuksellaan hengen voittoa materiasta.
Laila Pullisen näyttely Artsissa on avoinna 19.9.2019–12.1.2020. Jean Ramsayn vetämät opastetut kierrokset torstaisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 14.
TOIMITUKSEN YHTEYSTIEDOT
Päätoimittaja:
Ari Martinaho
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puh: 045 657 5861
Toimitus, juttuvinkit:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Ilmoitusmyynti:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Myyr York Times -lehteä kustantaa Myyr York Media Oy.
Y-tunnus:
3089791-2
Otamme ensisijaisesti vastaan vain verkkolaskuja.
Verkkolaskuosoite: 003730897912
Verkkolaskuvälittäjä: APIX Messaging Oy
Välittäjätunnus: 003723327487
Myyr York Media Oy
Myyräncolo
Lokero 15
Jönsaksenpolku 6
01600 Vantaa
Tiedät varmaan kaiken, mutta kuinka hyvin tunnet Myyrmäkeä, sen historiaa ja kulttuuria?
1. Kino Martinlaakso toimi
a) Martinuksen ja kauppaoppilaitoksen kanssa samassa talossa b) puretussa Martinkeskuksen ostoskeskuksessa
c) Martinlaakson yhteiskoulun tiloissa?
2. Myyrmäessä sijaitsevan Vantaan Taidemuseo Artsin johtaja on
a) Anna Hjorth-Röntynen
b) Jyrki Nieminen c) Annukka Larkio?
3. Elokuun lopulla 50 vuotta täyttäneen Martinlaakson asukkaat muistavat K-kauppias Heikkosen, mutta mikä seuraavista ei ollut Heikkosen alkuperäinen kauppapaikka? a) Raappavuorenkuja b) Martinkeskus c) Raiviosuonmäki
4. Kenen Länsi-Vantaalla vaikuttaneen artistin orkesteri oli nimeltään Häkäpönttö?
a) Kari Tapion b) Arto Sotavallan
c) Reijo Taipaleen
5. Juhani Kopposela oli
a) Martinlaakson yhteiskoulun ensimmäinen rehtori b) Länsi-Vantaasta vastannut entinen apulaispoliisipäällikkö c) Vantaankosken seurakunnan entinen kirkkoherra?
6. Joku ehkä muistaa oranssin keinuelefantin Kaivokselan ostoskeskuksessa 1960-
ja 70-luvuilla sijainneen lastenvaateliikkeen edessä. Liikkeen nimi oli
a) Elefantti b) Papukaija c) Leijona?
7. Puolimatkankrouvi oli
a) Rakennustoimisto A. Puolimatkan työpaikkaruokala Louhelassa b) Vanhan Kaarelantien varrella 1900-luvun alussa sijainnut krouvi c) Uomatielä sijainneen Ravintola Myyrin Krouvin alkuperäinen nimi?
8. Louhela TV on a) Louhelan ostoskeskuksessa toiminut radio- ja tv- liike b) Louhelassa omaa TV-ohjelmaa lähettänyt kanava c) louhelalaisten nuorten ylläpitämä videoblogi?
9. Käytöstä poistetun Kaivokselan vesitornin lisäksi Länsi-Vantaalta löytyy vesitorni, joka sijaitsee
a) Myyrmäen kaupunginosassa b) Variston kaupunginosassa
c) Martinlaakson kaupunginosassa?
10. Kaivokselan alkuperäinen postinumero oli a) 01600 b) 01610 c) 00440?
Puhelinkättä kutittelee jo?
VASTAUKSET
1c, 2a, 3b, 4b, 5c, 6b, 7b, 8b, 9b ja 10c
VANTAAN kulttuuripalveluiden ja vantaalaisten kulttuuritoimijoiden syksyn tarjonta on täynnä musiikkia, kursseja, teatteria, elokuvia ja museoiden ohjelmaa. Mukaan voi tulla vaikkapa päiväkotiryhmän, kaverin tai perheen kanssa. Lapsellisten kannattanee tutustua ainakin oheisiin tärppeihin:
ALKUSYKSYN TAITEIDEN YÖ-TAPAHTUMISSA 29.8. nautitaan illuusioista ja vaskipuhaltimien sulosävelistä, kun Lasten- kulttuurikeskus Toteemissa koetaan interaktiivinen taikaesitys, jossa on mukana oikeita eläimiä. Koivukylän kirjastossa taas kuullaan klassista musiikkia, kun lastenmusiikkiyhtye Tuubakimalainen esiintyy 6.9.
LOKAKUUN 18. PÄIVÄ JUHLISTETAAN VALTAKUNNALLISTA SATUPÄIVÄÄ. Lastenkulttuurikeskus Pessin Satupäivän tapahtuma alkaa luontoon pohjautuvalla sadulla. Sadun jälkeen lapset pääsevät valmistamaan kädentaitotyön ja siihen liittyvän runon tai tarinan. Lastenkulttuurikeskus Toteemissa eläinrakkaille on luvassa koiranpäivät, sillä Toteemin Satupäivän tapahtumassa on mahdollisuus silitellä koiran turkkia ja kuunnella satuja samaan aikaan.
LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄNÄ 20.11.
Kulttuuritalo Martinuksessa juhlitaan Tempo-orkesterin hyväntuulisessa seurassa. Samalla voi opetella sävelasteikkoa ja nähdä jäniksen tai yllätysesiintyjän.
VAUVAT JA TAAPEROT perheineen pääsevät ihan omille festareille, kun Kukkuu-taidefestivaali tuo
1.–10.11. Vantaalle kattauksen monipuolista kulttuuritoimintaa, joka on suunnattu aivan perheen pienimmille