Tulosta
Kategoria: Yleistä

KIVEN KESYTTÄJÄ, PRONSSIN PAKOTTAJA,

 

NÄYTTELYN kuraattorilla, JEAN RAMSAYLLA, oli monitahoinen tehtävä: avata näyttely ja tarinat valtavien veistosten ja ennen näkemättömien piirrosten takana niin Vantaan taidemuseo Artsin kuraattorina, Pullisen taiteeseen erinomaisesti perehtyneenä tutkijana kuin vanhempiensa jälkeläisenä. Sen hän myös onnistui tekemään, ja kierros hänen opastamanaan tuntui siltä kuin olisi saanut lahjan.

LAILA PULLINEN (1933–2015) syntyi Terijoella, työskenteli Italiassa ja nousi pronssiveis- tostensa ohella taidemaailman terävimpään tietoisuuteen rä- jäytystekniikalla toteutettujen reliefien tekijänä vuonna 1967. Tavattuaan aviomiehensä Laila Pullinen asettui Vantaan Nissbackaan, Magnus Ramsayn suvun kotitilalle. Vantaasta tuli paikka, jonne hän perheineen juurtui. Nissbackan luonto vaihtuvine vuodenaikoineen paitsi inspiroi, myös mahdollisti avaruudellaan valtavien yhdistelmäveistosten työstämisen, joita Pullisella oli työn alla useita yhtä aikaa. Jean Ramsayn sanoin: ”Enemmän kuin pronssia tai kiveä, Laila veisti valoa – se oli hänen pääasiallinen materiaa- linsa.”

PULLISEN TUOTANNOSTA nähdään aiemmin näkemätöbtä materiaalia sekä Nissbackasta että Laila Pullisen säätiönkokoelmista – räjäytysteoksia, pronssiveistoksia, kivi-pronssiyhdistelmäveistoksia ja piirroksia. Lehtiarkistoista on löydetty vuosikymmenien varrelta haastatteluja ja kuvia, jotka ovat esillä museon sisääntuloaulassa, ja jotka maalaavat ajankuvaa monin tavoin.

Vantaan kaupunki on julkais- sut näyttelystä esitteen, jonka toimittivat EEVA HYTÖNEN ja Jean Ramsay. Esitteen viimeisellä sivulla voi nähdä kuvan veistoksesta, joka on lähes neljä metriä korkea ja painaa kuusi tonnia. Sen vieressä seisoo Laila Pullinen, todistaen omalla olemuksellaan hengen voittoa materiasta.

 

 

Laila Pullisen näyttely Artsissa on avoinna 19.9.2019–12.1.2020. Jean Ramsayn vetämät opastetut kierrokset torstaisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 14.